Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 58, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Сидеров: Златен шанс е да бъдем мост между ЕС и Русия

Сидеров: Златен шанс е да бъдем мост между ЕС и Русия

Сидеров: Златен шанс е да бъдем мост между ЕС и Русия

Решението да не експулсираме дипломати беше суверенно и балансирано, допълни вицепремиерът Каракачанов

Решението на премиера Борисов да не гоним руски дип­ломати беше правилно. Бъл­гария не е нито Великоб­ритания, нито Гер­мания. Услож­нени отношения с Русия биха ни се отразили зле. Това заяви в „Денят започва” на БНТ лидерът на „Атака” Волен Сидеров. 

Ние имаме златен шанс в момента. Борисов като европейс­кия лидер може да бъде мост между Мос­ква и Брюк­сел. Такъв ход от страна на Бъл­гария е логичен. Въп­реки пред­с­тавянето нап­режение между Запада и Русия, има желание за нор­мализиране на отношенията. 

Бъл­гария в лицето на премиера Борисов има този шанс, докато сме пред­седатели на Европа, да нап­рави домакин­с­тво, при което Туск, Таяни и Путин да се срещ­нат на бъл­гар­ска територия. Това е въз­можно и смятам, че е очак­вано от европейс­ките лидери. Борисов нат­рупа опит и показа, че я умее тази дип­ломация. И това е след­ващата логична стъпка”, поясни Сидеров. 

Според него „без­с­порно решението да не се екс­пул­сират дип­ломати е в наш интерес. Това щеше да усложни отношенията, да поп­речи на икономически и енер­гийни проекти, по които се работи. Гер­мания вече интен­зивно работи по Северен поток– 2”, заяви лидерът на „Атака”. 

Не може да има спор дали решението е добро или лошо. Без­с­порно е добро това, което се случи. Сигурно нямаше да бъде същото, ако коалицията беше ГЕРБ-реформатори, а не ГЕРБ-патриоти. Нашето присъс­т­вие в коалиция има благот­вор­ното влияние да дава правил­ната посока”, заяви Сидеров. 

”Решението на Бъл­гария по случая “Скрипал“ е решение на суверенна дър­жава”. В това бе категоричен минис­търът на отб­раната, вицеп­ремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в сут­реш­ния блок на Нова телевизия.

Решението е взето на базата на инфор­мация от съот­вет­ните служби, никой не ни е притис­кал. Ние пред­седател­с­т­ваме ЕС, трябва да имаме отк­рити канали за диалог с Русия, смята Каракачанов. И под­черта, че ролята на Русия в атен­тата срещу бив­шия пол­ков­ник от ГРУ не е доказана.

Трябва да водим балан­сирана политика и както каза премиерът — да имаме отк­рити канали за комуникации с Русия. Кризи е имало, има и ще има и в бъдеще. Диалогът обаче трябва да продължи, иначе отиваме в друга ситуация, която няма да е изгодна за бъл­гар­с­ките граж­дани”, бяха точ­ните думи на Красимир Каракачанов.

Лидерът на МВРО припомни: „В съз­нанието на хората се е изг­радил стереотипът, че бъл­гар­с­ките политици вземат решение под натиск. И даде пример – от Брюк­сел искат да зат­ворим блоковете в Коз­лодуй — зат­варяме ги”.

“Русия има своите интереси на Бал­каните и се опитва да ги отс­тоява. Включително като не харесва факта, че повечето от бал­кан­с­ките страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива. Тур­ция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близ­кия Изток, и на Бал­каните. Русия като световен играч е съв­сем естес­т­вено да се въз­пол­зва от тази ситуация. Няма да поз­волим намеса в нашите вът­решни работи“, обобщи ситуацията вицеп­ремиерът Красимир Каракачанов.

 

Икономика

МФ: България е изправена пред фалит

МФ: България е изправена пред фалит

Има риск за фик­сирания курс лев-евро и зам­разявана на доходите,алармира минис­търа на финан­сите Росица Велкова-Желева Бъл­гария е зап­лашена от…

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Недялко Йорданов за живота и неизбежното в него

Скъпи приятели, с риск отново някои от вас да ме упрек­нат, че често мисля и пиша за смъртта, ви споделям това стихот­ворение. То е прос­тичко …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Световното клубно първенство с 32 тима от 2025 година

ФИФА обяви официално квалификацион­ните критерии за новото световно клубно пър­вен­с­тво с 32 отбора от 2025 година, когато Реал (Мад­рид) и Челс…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие