Кандидатите за шеф на комисията 'Антикорупция' готови да се явят на тест за почтеност
- Сряда, 07 Март 2018
Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията изслушаха кандидатите за председател на новата Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, станала популярна като комисията “Антикорупция“. Тя ще следи лицата, заемащи висши публични длъжности, припомни Офнюз. Кандидатите са двама — Пламен Георгиев и Николай Николов. По време на изслушването им и двамата заявиха, че са готови да се явят на тест за почтеност, какъвто в закона е заложен само за служителите в новия орган, но не и за членовете на ръководството. Добре е и членовете на комисията доброволно да се подложат на такава проверка, заяви Николов и подчерта, че ако бъде избран за ръководител, такива тестове ще се правят за новоназначените служители и при съмнения за непочтеност по отношение на вече работещите в комисията. Минавал съм на полиграф, имам готовност да мина тест за почтеност. Аз съм готов да се явя пред комисията на парламента за проверка по критериите, изработени от нас. Иначе би било дискредитиращо председателя да се яви на проверка пред себе си, обясни Георгиев. И двамата кандидати бяха категорични, че ако бъдат избрани, биха обмислили да предложат другия претендент за свой заместник. Пламен Георгиев обаче обяви, че ако не бъде избран за председател, няма да стане заместник, а ще се върне да работи като прокурор.
Част от идеите, които Георгиев и Николов представиха пред депутатите по време на заседанието, се припокриваха