Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 110, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Парламент след Великден, кабинет по Гергьовден

Парламент след Великден, кабинет по Гергьовден

Тома Томов от БСП като парламентарен доайен ще бие първия депутатски звънец

Президентът Румен Радев най-вероятно ще свика 44-ия парламент в първата сряда след Великден, за да има до тогава яснота около възможното бъдещо управление на страната. Такива са очакванията и в партийните централни, и на “Дондуков“ 2.

На първото заседание трябва да се избере председател. До тогава ГЕРБ и Обединените патриоти трябва да се разберат дали на този пост ще седне Красимир Каракачанов от ВМРО или досегашният заместник-председател на 43-тото НС от ГЕРБ Димитър Главчев. Цецка Цачева няма да може да заеме поста за трети път, защото бе изместена с преференции на по-задно място в листата и ще влезе в парламента едва след евентуалния избор на водача на депутатския списък на ГЕРБ в Плевен Ивайло Московски за транспортен министър.

Първото заседание ще бъде открито от доайена на 44-тия парламент - журналиста международник Тома Томов от БСП. В предишните два мандата доайен бе актьорът Стефан Данаилов, който също е роден през 1942 г., но е със 7 месеца по-млад от Томов. В предишни мандати преди и след 10 ноември 1989 г. доайени са били философът акад. Тодор Павлов, пълководецът и олимпийски деец ген. Владимир Стойчев, поетът Йосиф Петров, актьорът Коста Цонев и други.

След откриването на НС и избора на председател и зам.-председатели (от всяка група) в президентството ще се проведат консултации за съставяне на правителство.

Вече е ясно, че Бойко Борисов ще грабне за трети път управленски мандат в историята на демократична България. Кандидатът за министър-председател трябва да го върне изпълнен или неизпълнен в срок от седем дни след получаването му. Ако проучвателният мандат е върнат неизпълнен, кандидат за министър-председател на БСП получава втория мандат. При неуспешен втори мандат президентът може да връчи и трети на избрана от него политическа сила. Проучване показва, че правителството на ГЕРБ-Обединени патриоти ще бъде факт най-вероятно след Гергьовден.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...