ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 110, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Омбудсманът сезира Конституционния съд за секциите в чужбина

Омбудсманът сезира Конституционния съд за секциите в чужбина

Омбудсманът Мая Манова ще сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина. Тя смята, че правата на българите зад граница се ограничават.

“Направих всичко възможно още докато въпроса за гласуването на българите в чужбина беше в законодателната си фаза, да настоявам парламента да вземе решения, с които да ги улесни да гласуват, а не да ги възпрепятства. Включително отправих конкретен законопроект, който бе внесен от депутати в пленарна зала, но не беше приет. Според този законопроект трябваше да отпадне таванът от 35 секции и да се върне старият режим, който допускаше автоматично откриване на секции там, където вече са гласували българи на предни избори – над 100 души“, обясни тя пред БНР.

Според нея Централната избирателна комисия (ЦИК) не е направила необходимото, за да улесни гласуването на сънародниците ни.

“ЦИК продължава, като че ли да се опитва да пречи вместо да помага за лесното и честно участие на изборите в предстоящия вот. Това не е изолирано решение”, коментира омбудсманът.

Манолова е категорична, че за всички е ясно, че има взривоопасна ситуация.

България

Култура

Спорт

Земеделие