Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 18, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Мая Манолова: Протестът на личните лекари е напълно основателен

Мая Манолова: Протестът на личните лекари е напълно основателен

Една от най-важните реформи – здрав­ната, не може да се случи без диалог. Протес­тът на лич­ните лекари е напълно основателен”, това каза национал­ният омбуд­с­ман Мая Манолова по време на дис­кусия на тема „Правата на граж­даните като пациенти в свет­лината на здрав­ната реформа”, предаде аген­ция „Фокус”. Според нея обнарод­ваният в Дър­жавен вес­т­ник служебен Национален рам­ков договор, довър­шва нор­матив­ната каша, защото от тек­ста на обнарод­ваното решение за Национал­ния рам­ков договор става ясно, че той се опира на 2 наредби. Наредба номер 40, която беше отменена и на наредба номер 2, която беше приета бук­вално преди дни.

Според омбуд­с­мана проб­лемите в сек­тора са в два основни кръга. „Пър­вият е свър­зан с нарушения диалог, с факта че решенията здравеопаз­ването се налагат еднос­т­ран­чиво без да се вземе мнението на пациен­тите и лекарите“, под­черта Манолова и допълни, че вторият кръг от проб­леми е свър­зан с нор­матив­ния хаос и бър­котия в сис­темата.

Мая Манолова смята, че може да се стигне до добро решение, ако преговорите се под­новят. Тя е убедена, че няма документ, който да не може да се коригира.

Бол­ници в страната спират да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изис­к­ванията, пос­тавени от здрав­ния минис­тър Петър Мос­ков, сиг­нализираха лекари по време на дис­кусията, организирана от омбуд­с­мана.

Меж­дув­ременно от Бъл­гар­с­кия лекар­ски съюз организират Национален протест на лекарите в страната на 6 април. БЛС призовава и да се спре плановият прием в бол­ниците от днес, когато трябва да влезе в сила анек­сът към Национал­ния рам­ков договор за 2015 год., каза за БТА пред­седателят на със­лов­ната организация д-р Вен­цис­лав Грозев. Над 200 бяха общоп­рак­тикуващите лекари, които протес­тираха вчера в столицата. Протес­т­ните дейс­т­вия започ­наха в понедел­ник поетапно в страната, като към момента в него са се влючили лични лекари от почти всички области в страната.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Бащата на Джокович позира с руския флаг в Мелбрън

Бащата на Новак Джокович – Сър­джан, беше зас­нет как позира с фенове, дър­жащи рус­кия флаг, а един от тях бе облечен с фланелка със “Z”. Възмо…

Прочети още:

Loading...

Свят

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Целите на Русия в Украйна остават неп­роменени, заяви в сряда рус­кият президент Владимир Путин. Той говори на среща със студенти по повод Тат…

Прочети още:

Loading...

Земеделие