Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 110, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Протестът на джипитата поетапно обхваща цялата страна

Протестът на джипитата поетапно обхваща цялата страна

Протестът на джипитата поетапно обхваща цялата страна

Не ми пари под краката, защото съм уверен в това, което правя, каза здравният министър Петър Москов

„Поетапно до края на седмицата протестът на лекарите ще обхване цялата страна”, съобщи в Разград председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров, цитиран от „Дарик”. След четирите области в понеделник, във вторник се присъединиха още пет, в сряда се очакват други осем, а в четвъртък още шест. В столицата също се създава организация и протестът ще е двудневен. Лекарите са недоволни от рамковия договор, наложен служебно от Здравната каса.

От предвиденото увеличение на парите за извънболнична помощ само 2 милиона лева на практика отиват при личните лекари. А увеличеният брой направления всъщност означавал 0.008 направления на човек отгоре, сочат сметките на докторите.

Реакция на протеста ни няма, никой не ни се е обаждал, каза д-р Киров.

„Застоят в сферата на здравеопазването изисква по-радикални промени и това поражда недоволство. Не ми пари под краката, защото съм уверен в това, което правя”, каза вчера здравният министър Петър Москов пред бТВ. Според него с анекса към рамковия договор на НЗОК за 2015 г. ще бъдат отпуснати 236 хил. направления повече за прегледи на деца, които ще бъдат финансирани с допълнителни близо 4.3 млн. лв. Още 5 млн. лв. ще бъдат отпуснати като компенсация за изоставането от миналата година, обяви Москов. По негови изчисления това увеличение ще донесе допълнително по 1000 лв. средно годишно на общопрактикуващ лекар.

По-късно вчера Надзорният съвет на Здравната каса гласува анекса, който допълва Рамковия договор от 2015 година, а Москов обеща незабавно да подпише документа, за да бъде изпратен за обнародване в “Държавен вестник“.

„Не постигнахме съгласие с Българския лекарски съюз по анекса, но ще продължим да работим с тях”, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев, цитиран от „Фокус”.

Междувременно от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) подкрепиха протестите на личните лекари. „Ние от СФСМВР заявяваме, че вашите искания и борба за по-добро и качествено здравеопазване са не само справедливи, но и изключително важни за запазване и отстояване на честта на професията и достойнството на българския лекар”, посочват те в своя декларация.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...