Румяна Бъчварова предложена за вътрешен министър
- Петък, 06 Март 2015
Премиерът поиска оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров от парламентарната трибуна
Премиерът Бойко Борисов изненадващо се появи вчера в НС и от парламентарната трибуна предложи настоящия вицепремиер Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър на мястото на подалия оставка Веселин Вучков. Борисов също така с мотив да не бъде заподозрян в договорки поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Министър-председателят даде обещание пред депутатите, че още на следващото заседание на Министерски съвет ще предложи процедурата за смяната на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. Като причина за искането си министър-председателят посочи съмненията за зависимости. “Аз съм принуден да приема оставката на Вучков заради начина, по който всичко това се случи“, призна Борисов. Попитан от къде е принуден, премиерът отговори “отвътре, отвън, отвсякъде“. “Ситуацията, която в момента тече извън тази зала, е, че има задкулисие. Глупости, това ме изважда от равновесие. Може би това е била вчера целта да ме извадят от равновесие, правилно са го преценили. Не мога да го понеса“, разкри премиерът. Въпреки че поиска оставките на Писанчев и Лазаров, Борисов даде положителна оценка за работата им, като отбеляза, че Писанчев е получил отлична оценка и от ФБР, и от английските служби. Борисов разкритикува и подадената оставка от Веселин Вучков. Оставката беше крайно изненадваща, категоричен бе Борисов и допълни, че не било редно да се иска оставката на Владимир Писанчев преди обеда, който шефът на ДАНС давал в чест на шефа на ФБР. Още повече, че височайшият гост бил у нас по покана именно на Писанчев. „Беше голяма изненада, че точно вчера министър Вучков постъпи по този начин. Това е изключително некоректен акт към мен и правителството“, заяви още премиерът и допълни, че му отнело 5 секунди да подпише оставката на Вучков. Бойко Борисов разкритикува и политическите си партньори, които при важни гласувания ги нямало и създали усещането, че ДПС подкрепя кабинета, визирайки гласуването за отмяна на плоския данък, предложено от левицата. Междувременно, Цветан Цветанов коментира в кулоарите, че не знае какво и кого е имал предвид премиерът Бойко Борисов, обяснявайки, че му въртят ченгеджийски номера. Много съм обезпокоен от това, което се случи в сряда, сподели още Цветанов. Иначе бившият вътрешен министър даде висока оценка на Веселин Вучков като експерт. От думите му стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи премиера Борисов в решението му за наследник на Веселин Вучков.