ЛЮБОПИТНО

Циклене на паркет

Важно е при цикленето на паркет да се използва правилното оборудване, тъй като ъгълът, под който са положени дъсчиците, може да доведе до проблеми, ако се използва неправилен тип шлайф. След циклене подът може да се обработи с подходящ лак, восък или масло.

 

Циклене на паркет София е високо квалифицирана работа. Ако искате да го направите сами, трябва да сте напълно сигурни, че усилията ви няма да доведат до повече вреда, отколкото полза.

Ако решите да опитате, трябва да започнете с наемането на подходящо оборудване. Нуждаете се от качествена машина за циклене на паркет, специално препоръчана за тази задача – обикновената барабанна шлайфмашина не е непременно най-добрият вариант.

Търсете машина с непрекъсната лента, регулируем натиск на барабана и възможност за засмукване на прах по време на работа. Трябва да е възможно да повдигате и спускате барабана, за да го поставите внимателно върху повърхността, а не да се удря надолу и да причинява допълнителни щети.

Вероятно ще ви е необходима и  многопосочна шлайфмашина, за да влезете в ъглите и ръбовете. Тези машини са проектирани така, че да избягват повреждането и надраскването на дъсчиците. С изключение на първоначалното изравняване на паркета, използването на барабанни шлайфмашини за завършване на пода винаги трябва да се избягва, тъй като резултатите ще бъдат разочароващи.

Друг труден аспект на  процедурата по циклене на паркет е посоката, в която трябва да се шлайфа. За разлика от дървените подови дъски, при които трябва да се шлайфа по посока на влакната, при паркета, който е положен на шарка, например рибена кост, е трудно да се шлайфа в посока, която да е подходяща за всички дъсчици. Поради тази причина професионалистите шлайфат пода направо, за да го получат възможно най-гладък и равен – първо по дължина на пода, а след това по ширина. По този начин трябва да се премахнат всички неравности.

Трябва да започнете цикленето на паркет с груба зърнометрия (например 36 грама), след това със средна и след това с фина (около 120 грама).

За наистина добър завършек цикленето трябва да бъде последвано от полиране – за което ще трябва да наемете друго оборудване, ако го правите сами. Това ще премахне всички останали грапавини.

Накрая не забравяйте да носите маска за лице.

 

Възстановяване на надраскан паркет

Ако откриете дълбоки драскотини на част от паркета, където може би са били влачени мебели, може да успеете да ги поправите, без да се налага да циклите целия под. Ако паркетът е завършен с масло или восък, а не с лак, е по-лесно да се извършат локални ремонти, преди да се обработват  отделни блокове.

Можете да поправите някои дребни вдлъбнатини и драскотини, като ги обработите с лепенки, които са направени със специален восък за поправяне на следи по дървото. Те се предлагат в различни цветове и ще можете да намерите точното или много близко до цвета на пода съответствие. Такава обработка ще освежи външния вид на пода.

Леките драскотини са сравнително лесни за отстраняване с нов слой масло или восък, но дълбоките драскотини – наречени грапавини – се нуждаят от повече работа. Обикновено те се запълват със смес от смола и дървени стърготини, след което се шлайфат и завършват с избрания от вас восък, масло или лак.

 

Петна

Разливането на течности и пръски, следите от изтъркване и малките драскотини могат да повлияят на красотата на паркета – за щастие има стъпки, които можете да предприемете сами, за да ги отстраните.

За да премахнете упоритите петна, не забравяйте да ги третирате с продукт, предназначен за истински дървени подове, който не е абразивен, заедно с мека, суха кърпа.

Твърдите предмети, като обувки, мебели и др., също могат да оставят забележими следи и ако искате да ги отстраните, не забравяйте да ги полирате леко с почистващ препарат с фина стоманена вълна и да нанесете вакса, подходяща за паркет.

 

Кое е най-доброто покритие за паркет?

Когато процедурата по циклене на паркет и полирането са завършени, можете да нанесете финишно покритие. Не се опитвайте да правите това, докато подът не е напълно чист – почистете го с четка, след това с прахосмукачка и го избършете.

Можете да използвате восък, масло или лак, за да запечатате и защитите пода си. Всички те се предлагат с различни покрития, включително матово, сатенено и гланцово, а някои от тях са предназначени да добавят цвят или да изсветлят тона на дървото.

Лакът осигурява много издръжлив слой и често се избира от тези, които искат да придадат блясък на пода си. Той е чудесен за зони с интензивно натоварване, но след време неизбежно се изтрива, оставяйки пода открит – освен ако не се нанесе отново. Лакът също може да бъде податлив на надраскване.

Маслото или восъкът предлагат дишащо покритие, което е идеално за старинни имоти. Те полират и придават прекрасен естествен завършек. Предимството на маслата и восъците е, че те попиват в дървото, като го защитават отвътре. Маслата с твърд восък изсъхват по-бързо от традиционните масла за тези, които искат да започнат да ходят по възстановения си под възможно най-скоро.

Related posts

Какво лекува шведска горчивка

admin

Какво да ядем при подагра

admin

Как да се отървем от мухи

admin