БЪЛГАРИЯ

МЗХ предлага лимит за водното съдържание в саламуреното сирене

Промените целят защита на потребителите

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) инициира промени в стандарта за производство на бяло саламурено сирене. Предложението бе обсъдено на седмото заседание на Националния съвет по храните, председателствано от министъра на земеделието и храните доктор Георги Тахов.

„Всички участници в агрохранителната верига трябва да се стремят към най-важната цел – защита на интересите на потребителите, включително добри практики за лоялна търговия с храни“, заяви министър Тахов по време на заседанието.

Детайли за промените

Според предложените изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, водното съдържание в бялото саламурено сирене не трябва да надвишава 65 процента. Тази мярка цели да защити интересите на потребителите и да гарантира качеството на продукта.

Защитени наименования

В хода на заседанието бе представена актуална информация за регистрацията на производители с право да използват Защитено наименование за произход (ЗНП). До момента 32 производители са вписани в регистъра на ЗНП „Българско кисело мляко„, а 26 са регистрираните производители на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене„.

В срещата участваха заместник-председателят на съвета Атанас Урджанов, главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев, представители на различни министерства и ведомства, включително изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните доктор Светлозар Патарински.

Related posts

Депутатите обсъждат бюджета на НЗОК

Андрей Цеков: Росен Желязков се превърна в защитник на непрозрачни схеми

Силистра се справя успешно със снежната обстановка