БЪЛГАРИЯ

Кметът на София представя амбициозен план за обновяване на градския транспорт

Кметът на София Васил Терзиев представи плановете си за цялостно обновяване на градския транспорт в града, което ще продължи и след мандата на настоящата общинска администрация. Терзиев обяви инициативата по време на брифинг днес, като подчерта, че бюджетът на програмата ще надхвърли 1 млрд. лева, а изпълнението ѝ ще бъде разпределено до 2030 г.

Терзиев подчерта, че фокусът върху подобряването на обществения транспорт не означава пренебрегване на развитието на инфраструктурата за автомобили. Той подчерта, че целта е да се направи общественият транспорт по-привлекателен и ефективен, а не принудително да се отклоняват хората от използването на автомобили. Описвайки програмата като амбициозна, Терзиев посочи нейното продължаване и след края на мандата на настоящата администрация.

Макар че разширяването на метрото остава приоритет с планове за 12 нови станции, Терзиев подчерта, че програмата се фокусира основно върху видовете градски транспорт, на които преди това се обръщаше по-малко внимание, а именно трамваите. Значителна част от отпуснатите средства в размер на 608 млн. лв. ще бъдат насочени към модернизация и придобиване на трамваи.

Според общинския съветник Андрей Зографски се планира значителна инвестиция за нови трамваи, включително 110 чисто нови единици и цялостно обновяване на 40 съществуващи в чужбина. Зографски подчерта необходимостта от модернизирана трамвайна инфраструктура, за да се повиши качеството на услугите и да се отговори както на качествените, така и на количествените транспортни изисквания през следващите пет години.

Related posts

Българският курорт „Златни пясъци“ отваря врати за украински сираци от войната

admin

София Прайд 2024 търси своята интерпретация на патриотизма

admin

България обещава енергийна подкрепа и помощ за възстановяване на Украйна

admin