Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря08072020

Брой 127, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73236 BGN ↑ 1 GBP = 2.16953 BGN ↑ 1 CHF = 1.83767 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) И без коронавируса българското земеделие е в колапс отдавна

И без коронавируса българското земеделие е в колапс отдавна

И без коронавируса българското земеделие е в колапс отдавна

Решението на властта да се подпомогнат зеленчукопроизводителите на база обработени площи показва, че схемаджии в бранша са мнозинство в различните асоциации, казва фермерът Красимир Кумчев

“И без коронавируса българското земеделие е в колапс отдавна. Нещо трябва да се направи“. Това каза пред БНР агробизнесменът Красимир Кумчев. Той обясни тезата си, че секторът ще бъде изсветлен с подпомагане на производителите на зеленчуци на база на доказани доходи, а не на база на обработените площи: “Условието, което беше поставено от Министерството на земеделието, беше 6,5% на доказан доход от 1000 лева, ако се приемеше моята мярка - по този начин да се разпределят средствата. Но веднага имаше едно допълнение - не повече от 65 лева на декар. Идеята ми беше хората, които произвеждат храни, колкото повече произвеждат, толкова повече субсидии да получават, което е логично“.

Според Кумчев това решение (не повече от 65 лева на декар - бел.ред.) показва, че вероятно т.нар. схемаджии в бранша са мнозинство в различните асоциации. Той допусна обаче, че реалните производители не са разбрали добре, че ако се приложи схемата, предложена от него, те ще получават два пъти повече субсидия от това, което получават в момента: “Няма да им се налага да пишат фалшиви фактури, да лъжат, да се притесняват от проверки и т.н.“, уточни той в предаването “Преди всички“.

Агробизнесменът коментира субсидиите по мярката за възстановяване на земеделието след Covid-19, която е одобрена от Брюксел и е 100 млн. лв. за България: “Подпомагането ще бъде реално, но това не решава трайния въпрос. Да се запитаме какъв ще бъде ефектът от тези 100 млн. лв. Всички мерки нямат значение, ако резултата - по щандовете в магазините българската стока да се увеличава - го няма, а него го няма“.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

„Синя България” предлага директор на Левски

На „Герена“ умуват за предстоящите промени

Левски ще има нов финансов директор. На „Герена“ вече имат силна кандидатура за поста, пише “Тема ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Съд отмени изолацията в цял град, където се зарази месокомбинатът

Съд отмени изолацията в цял град, където се зарази месокомбинатът

Зради обхванати от вируса 1500 работници наложиха карантина на 100 000 жители

Съд в Западна Германия промени мярката за карантина, наложена н...

Прочети още:

Loading...