Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Подадени са над 300 000 заявления за пропаднали посеви в Добричко

Подадени са над 300 000 заявления за пропаднали посеви в Добричко

Подадени са над 300 000 заявления за пропаднали посеви в Добричко

Продължава установяването на пропадналите площи с пшеница в Добричка област. До две седмици се очаква окончателните резултати да станат ясни, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Към момента са подадени 300 000 заявления за пропаднали площи, като броят им непрекъснато расте. Установени са 28 000 дка с напълно унищожена от сушата реколта.

За поредна година пшеницата в Житницата на България ще бъде културата, която ще донесе загуби на земеделските стопани. Причините - липсата на зимна влага, последвалото засушаване и изсъхване на растенията. Посевите пожълтяха и на места се превърнаха в пустиня. Особено сериозно е положението в крайморските общини Шабла и Каварна, в които над 80 % от площите с жито пропаднаха. 1 млн. 245 хил. дка с пшеница засяха земеделските стопани от Добричка област през есента на 2019 г. Разорването на част от тях вече започна.

Пшеницата заема повече от 40 % от сеитбооборота в стопанствата на Добруджа, които провалът на реколтата поставя пред сериозни финансови изпитания. „Решението на Консултативния съвет по зърно е да се изплатят помощи за 100 % пропаднали площи. Има хора със 70-80 % увредени пшенични полета, това също е загуба. Докато не се види какво е състоянието на посевите, какъв е точният размер на напълно пропадналите пшеници и какъв е бюджетът, едва тогава, предполагам, ще се вземе решение за помощи към колегите с по-голям процент пропаднали площи”, уточни още Радостина Жекова.

Дори изчистването на полетата с пшенични останки ще изисква средства, пресмятат стопаните. Производството на един декар пшеница излиза между 80 и 120 лв./дка, като в тази сума не е включена рентата. Обичайно в Добруджа през последните години собствениците на земя получават най-високи суми – от порядъка на 100-120 лв.,пише Агри.БГ.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят