Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Сушата умори една четвърт от житните полета в Добруджа

Сушата умори една четвърт от житните полета в Добруджа

Сушата умори една четвърт от житните полета в Добруджа

Средният добив от пшеница няма да надскочи 400 кг. от декар, казват експертите

Между 250 000 и 300 000 дка с пшеница ще бъдат разорани в Добричка област. Това е прогнозата на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт, дадена по време на организирания Ден на отворени врати в научния център. Тези площи представляват близо една четвърт от засетите през есента 1,300 хил. дка с житни култури. „Има посеви, в които само една трета от класа формира зърно, има полета, в които на кв.метър има запазени едва по 5-6 класа, които са с наполовина налято зърно. При около 30 % от площите с пшеница в крайморските общини Шабла, Каварна, Балчик добивите ще бъдат между 50 и 150 кг от декар”, не крие ученият.

Преждевременното изсъхване на житните полета ще доведе до по-ранна жътва в Добруджа. Според проф. Киряков през настоящата стопанска година комбайните ще влязат в полетата между 20 и 30 юни. Прогнозите на учения показват, че средният добив за цяла Добричка област ще бъде по-нисък от предходната година и няма да бъде надскочи 400 кг/дка.

Състоянието и добивите от пшеница зависят от типа селекция и от приложената агротехника, подчертаха още селекционерите от Добруджанския земеделски институт. Оскъдните запаси от есенно-зимна влага и липсата на валежи през пролетта са нанесли сериозни поражения върху селекцията, която не е създадена в България.

Сортовете на Добруджанския институт са насочени към почвено-климатичните условия на страната ни и имат високо ниво на устойчивост на стресови фактори, допълни доц.Галина Михова.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят