Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) „Шибил”, „Чудомира” и „Цвета” са новите житни сортове на Добруджанския институт

„Шибил”, „Чудомира” и „Цвета” са новите житни сортове на Добруджанския институт

„Шибил”, „Чудомира” и „Цвета” са новите житни сортове на Добруджанския институт

Ден на отворени врати се проведе в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. На земеделските производители беше представена селекцията на института с акцент тревожното засушаване в региона - показани бяха пшеничните посеви, при които липсата на влага е оказала най-голямо влияние. На опитното поле беше представен и новопризнатият сорт “Никодим“.

Институтът вече се подготвя за есенната сеитба, съобщи пред журналисти директорът Илия Илиев. За предстоящата кампания ще се предлагат базови семена от 14 сорта мека пшеница, 2 сорта ечемик, 5 сорта тритикале и 3 сорта твърда пшеница. Подготвени са общо около 450 тона. Освен това ще бъдат произведени и 170 тона сертифицирани семена от първо размножение. По думите на доц. Илиев се очаква засилен интерес към семената на земеделския институт.

Новите признати сортове пшеница на института са високопродуктивните и устойчиви на стрес “Шибил“, “Чудомира“ и “Цвета“, както и устойчивият на болести зимен фуражен ечемик “Ларимар“. Всеки момент се очаква одобрение за сорт пивоварен ечемик “Брилянт“. В изпитание са още 8 сорта пшеница и ечемик, разработени от селекционерите на Добруджанския земеделски институт.

“Екипът ни има нови визия за селекционната програма“, заяви доц. Галина Михова, селекционер в отдел “Селекция на зърнено житни и бобови култури“. Освен основните цели за устойчивост на растенията към болести, неприятели и климатични предизвикателства, които гонят, селекционерите няма да отстъпят от нивото на качествените показатели. “Ние сме длъжници на нашите потребители, на българите. Трябва да знаем какво слагаме на масата си, как то е произведено и съответно всички нива по веригата да бъдат доволни“, допълни доц. Михова.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят