Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Екоминистерството обрича на фалит агробизнес за милиони

Екоминистерството обрича на фалит агробизнес за милиони

Екоминистерството обрича на фалит агробизнес за милиони

След розопроизводителите за протест тази пролет се готвят и производителите на малини и ягоди от Попово и Търговище, чиито градини тази година ще бъдат лишени от напояване заради пресъхването на язовир Ястребино. Проблемът изригнал с пълна сила в края на май, когато с писмо до Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните от Министерството на околната среда и водите съобщили, че от същия месец се спира подаването на вода за градинарите от региона поради „необходимостта да се осигури вода за питейни нужди на населението от град Антоново”.За бранша това би означавало пълен фалит, защото изградените през последните 30 години и окрупнени малинови градини разполагат със скъпи системи за капково напояване, което да осигури реколта от май до октомври, заявява председателят на асоциацията Божидар Петков в писмо до министъра на околната среда Емил Димитров.

Петков определя като „абсурдно предложението на екоминистерството земеделците тепърва да търсят алтернативни източници за напояване „от днес за утре”, докато са могли да бъдат информирани за тежката ситуация поне два месеца предварително”. Ще припомним, че сушата засегна региона още от есента на миналата година и ако нивото на язовир Ястребино е спаднало критично, то чиновниците от ековедомството е трябвало да го установят още в началото на 2020 г. Вместо това те са проспали проблема и сега той се стоварва с огромна сила върху малинопроизводителите, коментират от асоциоциацията.

Липсата на вода означава пълен фалит за фермерите, който ще повлече след себе си и огромно социално напрежение, тъй като всяко лято в градините биват наемани около 3 хиляди души сезонни работници, които разчитат на този доход, посочва Петков.

Затова от браншовата организация настояват в Попово да се създаде междуведомствена комисия с участието на всички засегнати страни – от МОСВ, с териториалната й басейнова дирекция до „Напоителни системи” плюс областните и общински служби на министерството на земеделието, които да намерят решение на проблема.

Ако до 10-и няма решение, браншовите организации на производителите на плодове и зеленчуци от региона обещават на 15 юни да организират протести, като блокират регионалните пътища, се посочва в писмото. Да оставиш без вода основните големи градини в страната, би означавало или пълна безмозъчност от страна на чиновниците в екоминистерството, или бойкот на икономически жизнения бизнес в земеделието.

Екатерина СТОИЛОВА,Синор.БГ

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят