Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед05072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Пчеларите са на минус от пролетните паши

Пчеларите са на минус от пролетните паши

Пчеларите са на минус от пролетните паши

Производители на пчелни продукти от седем области на страната търсят по-добри пазари и популяризират ползите от консумацията на български мед. Организация на производителите “Апис Мелифера България“ ООД е създадена преди две години и в нея членуват 29 пчелари с над 7 000 кошера, разказа за БТА управителят й Таня Николова. Седалището на организацията е в Търговище и в областния град те организират базар на пчелни продукти.

Пчеларите се обединяват, за да са по-конкурентоспособни, да търсят и намират по-добри пазари и по-високи цени за своите продукти. Обединени те предлагат по-големи количества и по-голямо видово разнообразие на мед. Имаме подготвени два предварителни договора за износ извън България“, каза Николова. С част от търговските вериги организацията има добра кореспонденция. “Впечатленията ми са, обаче, че много от веригите нямат интерес и не са отворени да работят директно с производителите. Част от тях не спазват напълно новото постановление на ПМС - 70“, коментира Таня Николова.

По думите й 95 процента от членовете в организацията са сертифицирани производители на био продукти. Интерес има основно към мед в различни разфасовки - от варел до буркани; на пчелна пита и на пчелен прашец.

Въпреки че годината не тръгва добре за пчеларите - те са на минус от пролетните паши, поради неблагоприятните климатични особености, производителите се надяват, че краят й ще е добър.

Николова допълни още, че са одобрени по проект за организиране на базари - предстои провеждането на още два през годината. Целта на тези форуми ще е и широка разгласа на ползите от консумацията на мед - сред малки и големи, и приучаване на българите да ползват меда и пчелните продукти, защото нашият мед е с едни от най-добрите качества, категорична е Николова.

Догодина организацията ще изпрати в Словения отбор от трима младежи за участие в 10-тото - международно състезание за млади пчелари. “Апис Мелифера България“ ООД ще представя страната ни в престижния форум за първи път, чието провеждане тази година е отложено, заради пандемията от COVID -19.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят