Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед05072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Евтино ще е новото жито

Евтино ще е новото жито

Евтино ще е новото жито

Средните цени на хлебната пшеница тази година ще достигнат 340 лева за тон, на рапицата - 680 лв.,сочат прогнозите на САРА

Според майския доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” САРА средногодишните цени на пшеницата за сезон 2019/20 ще бъдат по-ниски от миналогодишните, като тази прогноза се основава на моментното състояние в развитието на сектора.Според икономистите средногодишната цена на фуражната пшеница от място (Североизточна България) за сезон 2019/20 ще бъде около 300 лв/т., което е с 5% под нивата от предишната стопанска година. Ще припомним, че тази цена нарасна значително през последните 6 месеца.Първоначалните прогнози на САРА за цената на фуражното зърно за новата 2020/21 пазарна година е тя да около 320 лв/т.

При хлебната пшеница за сезон 2019/20 средната цена е 320 лв/т, което представлява с 9% по-малко от 2018/19 г. Според прогнозите на САРА през новия сезон тя ще достигне 340 лв/т. Тези цени са заложени при допускането до 3% по-ниска световна реколта от пшеница за новата година.

Икономистите изчисляват средногодишната цена на ечемика за сезон 2019/20 година от място Югоизточна България на 285 лв/т, което е с 13% под същата за предходната реколта. За новата година средната цена се очаква да остане на равнища 290 лв/т.

Рапицата отново се утвърждава като една от най-доходните култури, със стабилни цени. Средната цена за пазарната 2019/20 година е около 675 лв/т - 2% над предшестващата реколта. За новата година предвижданията са цената на маслодайната рапица да е около 680 лв/т.

По отношение на реколтата, чиято жътва започва след месец, текущите прогнози на САРА се доближават до статистиката на Европейската комисия, като икономистите са дори по-големи оптимисти. Според САРА новата реколта от хлебно зърно няма да превиши 5,9 млн.т, а за ечемика производството може да доближи 550 хил.т. Общото максимално количество на добитата рапица се прогнозира на 410 хил.т., което е с 2% под нивото от 2019 г. Очаквания за развитието на производството и търговията със зърнени и маслодайни.

Несигурността за новата реколта и икономическата обстановка в света заради КОВИД-19 се отразява на пазара на зърно, като запасите са вече 40% от годишното световно потребление, припомнят от САРА.

FOB цените от Украйна тръгват леко надолу и към края на май са съответно - хлебна пшеница 224 US$/т, ечемик - 180 US$/т, фуражна пшеница - 213 US$/т. При царевицата FOB цената е 178 US$/т.

По наблюдения на JRC-Mars на ЕК, средните добиви от пшеница в ЕС се очаква да паднат с 4,7% в сравнение с предходната година. Най-силно засегнати са страните от Източна и Северна Европа (Унгария, Румъния, Финландия). При рапицата реколтата се прогнозира да падне с 1% за година, като цената му ще е негативно засегната от ниските котировки на суровия петрол и намалялото търсене заради КОВИД-19. Световната реколта от рапица може да нарасне до 70 млн.т., а ЕС се изчислява да внесе допълнително 6 млн.т., основно от Украйна.

USDA не предвижда намаление на световната реколта от есенни култури, с дори 0,5% повече пшеница от миналата година. Страните от Черноморския басейн, които са сред най-големите износители не се очаква да бъдат засегнати.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят