Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед05072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Черешопроизводител: Борим се за връщане на руския пазар

Черешопроизводител: Борим се за връщане на руския пазар

Черешопроизводител: Борим се за връщане на руския пазар

По време на извънредното положение имаше отзвук от Русия, че ще свалят ембаргото, но това не се случи. През последните дни износът на черешата е основно към Румъния, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Слави Трифонов, член на управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България. Трифонов сподели, че въпреки трудностите, черешовата реколта ще е много добра и вече се готви по-значителен износ. Тъй като количествата са по-малки, през последните три дни износът е основно към Румъния, обясни браншовикът. “Вече почваме да се готвим за череша, която издържа на по-дълъг транспорт до Европа и арабските страни“, съобщи производителят.

”Износът към Русия беше основен пазар. През 2013 г. изнесохме около 35-40 камиона за там. Ние сме една група от десетина производителя. Всичко това сега няма къде да го продадем. Ние се борим за връщане на руския пазар. Ембаргото е проблемът, не ни пускат, не можем директно да изнесем. Настояваме това да отпадне. Българските институции ни подкрепят за руския пазар”, казва Трифонов.

Браншовикът изложи и възможностите за развитие на нови пазари за българското производство. Той отбеляза, че в Китай например вече се изнасят сокове от България, предимно череша и арония и посочи, че се работи в посока задълбочаване на връзките с азиатската страна.

Според Трифонов онлайн търговията има ясно бъдеще и е друга добра възможност за пазар, който все повече ще се развива. Въпреки изградените търговски канали, потребителите се възползват от удобството на директните доставки.

Той коментира и ситуацията със сезонните работници. По думите му затруднения с работната ръка е изпитвал сектора до миналата година, но тази година нещата са по-добре. Сред берачите тази година имало и доста българи, завърнали се от чужбина, заради пандемията. “Има, обаче там е малко рисково и взимаме специални мерки. В Южна България някои от работниците, които се завърнаха от Гърция, са от много силно заразени региони и сме много предпазливи. Разделяме ги на семейства, ползваме и много дезинфекция “, коментира още той.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят