Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря08072020

Брой 127, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73236 BGN ↑ 1 GBP = 2.16953 BGN ↑ 1 CHF = 1.83767 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Доказано: Говеда, прасета и птици са неуязвими за COVID-19

Доказано: Говеда, прасета и птици са неуязвими за COVID-19

Доказано: Говеда, прасета и птици са неуязвими за COVID-19

Има единични случаи на предадена зараза от хора на норки, котки и кучета, съобщиха от Европейската комисия

Говедата, прасетата и птиците не се заразяват с коронавируса COVID-19, известен също със съкращението SARS-CoV-2. Това гласи документ с въпроси и отговори на главна дирекция “Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия, публикуван на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Няма научни данни, предполагащи възможността на добитъка да се зарази със SARS-CoV-2, твърди публикацията. В по-ранни проучвания е споменато, че птиците и прасетата също не са уязвими за вируса. Стандартите в европейското животновъдство значително редуцират риска от пренасяне на патогени. Високите нива на биосигурност във фермите, значително биха намалили шанса за потенциално излагане на селскостопанските животни към който и да е зоонотичен агент, смятат от ЕК.

Заразата обаче е засечена, макар и в единични случаи, при норки, отглеждани за кожи в Нидерландия. Има голяма вероятност те да са били заразени от гледачите или фермерите, но досега няма доказателства за предаване на вируса от норки на хора. В момента се извършват допълнителни проучвания по въпроса.

Норките споделят едно семейство с порчетата и експериментално заразяване доказва уязвимостта на порчетата към болестта. Данните сочат, че редица животински видове - котки, тигри, лъвове, порчета, норки и в ниска степен кучета, са уязвими на SARS-CoV-2.

Информацията на терен показва, че във всички случаи тези животни са заразени от хора със SARS-CoV-2 или болни от COVID-19. Позовавайки се на дадената информация, не съществува научно оправдаване за предприемане на допълнителни хигиенни мерки в зоопарковете и фермите за кожи, в това число и ферми за норки.

Като превантивна мярка носенето на предпазни средства се препоръчва за работещите в зоопарка или фермата за кожи, които са част от уязвимите групи или са с висок риск за заразяване.

До момента няма ясни доказателства за преноса на SARS-CoV-2 на животни чрез фуража или човешката храна, пише още в документа. Както при продуктите за човешка консумация, така и при докосване и работа с храна за животни, шансовете за зараза са незначителни.

За момента няма оправдана причина домашните любимци и другите домашни животни да се тестват лабораторно за SARS-CoV-2, твърдят още от ГД “Здравеопазване и безопасност на храните“. Тестването на болни животни ще се сведе само до научните изследвания на вируса. То може да се препоръча по изключение при доказано болен от COVID-19 в същото домакинство или стопанство.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

„Синя България” предлага директор на Левски

На „Герена“ умуват за предстоящите промени

Левски ще има нов финансов директор. На „Герена“ вече имат силна кандидатура за поста, пише “Тема ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Съд отмени изолацията в цял град, където се зарази месокомбинатът

Съд отмени изолацията в цял град, където се зарази месокомбинатът

Зради обхванати от вируса 1500 работници наложиха карантина на 100 000 жители

Съд в Западна Германия промени мярката за карантина, наложена н...

Прочети още:

Loading...