Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон01062020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Засега работата на полето продължава,но…

Засега работата на полето продължава,но…

Въпреки извънредната ситуация с коронавируса, работата на полето продължава. Приоритет на производителите си остават осигуряването на пазари, качеството и количеството на тазгодишната реколта. Производството на зърнени култури у нас е експортно ориентирано, тъй като нашият пазар не може да ги поеме. Износът обаче може да бъде затруднен при затягане на мерките, опасява се Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от БНР.

Едно от неговите притеснения е свързано с опазване на здравето на работниците. „Всеки е специалист в своята област и отделна операция. Ако той излезе от строя, ние трябва да пренастройваме всяка машина“, коментира Берберов.

По негови наблюдения карантината вкъщи повишава консумацията на храни, особено на плодове и зеленчуци. Това би трябвало да даде нова насока на земеделските производители и на държавата, така че да се подпомогне родното производство.

Земеделски производители от Карловско също са притеснени, че извънредните мерки могат да застрашат реколтата. Тяхното искане е държавата да излезе с план за подпомагане на работата на открито и скоро ще поставят своите искания пред земеделското министерство, съобщава БНТ. Зорница Ранчева от село Богдан припомня, че работата на полето не търпи отлагане и няма как да се прескочи периодът на агротехническите мероприятия. Фермерите осигуряват предпазни средства на работниците и дистанция между тях, но се нуждаят от сигурност, за да продължат да влагат средства в работна ръка, суровини и материали.

Пазарът за краве мляко също е изправен пред изпитание. Кравеферма към местната земеделска кооперация във Велики Преслав продължава работа, но вече се прокрадва страхът от сриване на цената на млякото. Мандрата, на която предава млякото, търгува със САЩ и Канада, като изнася сирене и кашкавал. Но сега границите са затворени. „Нещата са много сложни и липсата на реализация на продукцията ще доведе до сътресения и в животновъдството. Засега няма промяна в изкупната цена на млякото“, коментира председателят на кооперацията Йордан Спасов за Агенция „Фокус“.

България

Икономика

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Свят