Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон01062020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Най-после властта заговори за закрила на родните агростоки

Най-после властта заговори за закрила на родните агростоки

Най-после властта заговори за закрила на родните агростоки

И в България ще прилагаме френския опит веригите да купуват българското, заяви земеделският министър Десислава Танева

Ако досега родната администрация безмълвно заобикаляше исканията на фермерите за закрила на вътрешното производство, то пандемията от коронавируса е на път коренно да промени това отношение. От няколко дни министерството на земеделието е подело кампания в защита на доходите на производителите, като за пример им служи практиката във Франция и Германия. „Правителствата в тези страни насърчават търговските вериги с предимство да изкупуват продукцията на техните фермери, като същата практика вече въвеждаме и в България”. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в две интервюта - за националното радио и за една от телевизиите, като целта е практиката масово да се разпространи сред търговци и потребители.

Идеята на администрацията е вътрешният пазар и българските производители да понесат възможно най-малко щети в условията на изолация, тъй като свитият пазар би ограничил и приходите им. Освен пресните салати във веригите, които в момента основно са на български земеделци, там се продават оранжерийни краставици, а много скоро ще излезе и продукцията от домати.

В момента министерството прави анализи за вероятното производство, като целта е да се насърчат веригите и да изкупуват с предимство българските домати и краставици. Като добър пример в това отношение Танева посочи някои от магазините в страната, където вече има обособени щандове с продукция на фермери от съответните региони.

Животновъдите първи получиха подобна подкрепа, след като държавата отпусна 3,5 милиона лева, с които кланиците да изкупуват с предимство български агнета. За всяко заклано агне за Великден и останалите празници през май държавата дава помощ от 7 лева на кланиците, но при условие, че то е купено от овцеферма в страната на цена минимум от 6 лв. с ДДС, посочи министърът.

„Основната цел на министерството е да улесним по максимален начин пътя на произведената в страната продукция до крайния потребител”, посочи още Танева. И това се отнася не само за пролетните зеленчуци и плодове, но и за млякото и млечните продукти. Целта е логистиката да бъде организирана така, че малките земеделски производители да достигнат до пазара.

Министерството ще създаде и експертни групи, които да следят за цените на основните храни по магазините. „Въпреки че това е в ресора на Комисията за защита на потребителите, ние се ангажираме с подобен контрол, тъй като разполагаме със съответните експерти”, посочи Танева. Поводът за тези проверки са сигналите от клиенти за необосновано поскъпване на брашното и някаои търсени зеленчуци като лимони, джинджифил и др.

На този етап не е ясно дали родната администрация ще отправи призив и към безработните, които подобно на Франция се пренасочват към земеделието, за да помогнат в ръчните дейности. Останалите без работа в областта на туризма примерно биха могли да работят в земеделието, докато кризата отмине. Засега от министерството няма отговор дали се работи в посока за пренасочване на безработната ръка към селското стопанство, пише Синор.БГ.

България

Икономика

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Свят