Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет09042020

Брой 68, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79913 BGN ↑ 1 GBP = 2.22385 BGN ↑ 1 CHF = 1.85264 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Хаос в биорегистъра

Хаос в биорегистъра

Хаос в биорегистъра

Обикновено върху нас падат тежестите на всички неразбории, жалват се земеделци

„Няма време!” - тази реплика на човечето Минутко с уста като цип от емблематичното предаване “Минута е много”, е изключително актуална в момента по отношение на Регистъра на биопроизводителите. Биорегистърът трябваше отдавна да е попълнен с цялата информация за биосектора от сертифициращите биологични фирми. Биооператорите (земеделски производители, преработватели и търговци) от своя страна трябваше да са приключили с потвърждаването на въведената за тях информация.

Защото именно на основата на тази информация ще се обезпечат както плащанията по кампанията за 2019 г., така и заявяването по кампанията за настоящата година, която започва след 5 дни…

Ситуацията обаче е различна и в биорегистъра цари хаос. Към 25 февруари по официални данни на Министерството, в Регистъра на биологичното земеделие са въведени 40 % от данните за площите в система на контрол, а дори по-малко - 30 % от контролиращите биологични фирми вече са попълнили коректно данните за площите на операторите си. От Министерството няколко пъти удължаваха срока за попълване и потвърждаване на данните в системата. По една или друга причина обаче добрите намерения за автоматизиране, останаха недотам добре изпълнени. И въпреки уверенията на ръководството на МЗХГ, че санкции за биофермерите няма да има, те са сериозно притеснени за финансирането си.

Благовеста Василева, биоживотновъд Дивата ферма: “Кога ще се въведе и коригира всичко в системата, за да може първо да си получим плащанията за 2019 г., а след това от 1 март да започнем да чертаем?” “Въпреки уверенията от страна на Министерството, че няма да бъдем санкционирани, всички колеги сме много притеснени заради грешките в биорегистъра - животните не са правилно въведени, има сгрешени номера, ВЕТИС системата не работи. Моите животни, например, в момента са въведени в животновъдния ми обект в Белмекен. А те с пътен лист са изписани от там в края на октомври, прибрани са в обекта ми в Горно поле, където са момента. И няма как да са на пасището на Белмекен, защото там има сняг 2,5 м. Контролиращите лица, които въвеждат информацията, обясняват, че тя е взета от ВЕТИС системата, но там е неактуална. В същото време, информацията , която ми дава ветеринарният ми лекар, също получена от ВЕТИС е съвсем точна и коректна. Къде се губи връзката? Другият ми въпрос е как животните ще се засичат към дата 31-ви декември при положение, че тук става дума за живо стопанства - едно животно се ражда, друго умира и т.н. Към датата на заяваяване ние може да сме имали 200 животни, а към днешна дата, когато се налива системата и би трябвало да се черпи най-новата информация от ВЕТИС, тя трябва да е актуална”, сподели Василева.

Пред БНР Веселина Ралчева от ръководството на Българска асоциация Биопродукти каза:

“Кампанията по директните плащания започва от 1 март и сме много притеснени. След качването на цялата информация в биорегистър, трябваше да се направи един допълнителен слой - да има достъп чрез софтуера, в който се подават заявленията, до всички биологични парцели, които са под контрол и са със статус биологични, за да могат именно те да се заявяват за подпомагане”. Въпреки уверенията от ръководството на МЗХГ, че плащанията на биостопаните няма да бъдат засегнати от проблемите в Регистъра, те не са на същото мнение: “Обикновено върху нас падат тежестите на всички неразбории”, коментира Веселина Ралчева.

Според Ралчева забавянето се дължи на проблем със софтуера. “Качването на информацията ставаше ръчно. А става дума за огромен обем от информация. Базовият проблем с биорегистъра е, че когато е давано заданието, никой не е комуникирал с нас биопроизводителите, нито с контролиращите лица как да бъде направен този Регистър, така че да е удобен и за тях, и за нас, и за Министерството. В момента регистърът е направен така, че затормозява и нашата работа, и тази на контролиращите лица”.

До 1-ви март останалите контролиращи лица трябва да попълнят точно профилите на биооператорите, каза зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Това обаче не се случи в последните 6 месеца и малко риторично звучи въпросът: Ще се случи ли в рамките на оставащите 4 дни и половина до началото на Кампания 2020.

“Няма време“!, отново напомня Минутко А повече от месец биофермерите и всички биооператори - търговци и преработватели, са почти денонощно в системата на Биорегистъра чрез телефоните и компютрите си, и следят своите профили, за да проверят дали биологичните им обекти - площи, животни и пчелни семейства са пълно и точно отразени и да ги потвърдят. Много от тях все още не са, а оказва се трудно и да бъдат коригирани “незабавно” от контролиращата ги фирма, пише София Белчева от Агро Клуб.

България

Икономика

Култура

Спорт

Бодуров даде последна отсрочка на Естеглал

Николай Бодуров още чака Естеглал да му се издължи и ако това се случи, бившият защитник на ЦСКА ще остане в иранския клуб. Бодуров не е пол...

Прочети още:

Loading...

Свят

Моряци на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“са със симптоми на коронавирус

Около 40 моряци на борда на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“ отскоро проявяват симптоми, съвместими с коронавируса, и са обект на...

Прочети още:

Loading...