Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10042020

Брой 69, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79913 BGN ↑ 1 GBP = 2.22385 BGN ↑ 1 CHF = 1.85264 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Земята в Северозапада поскъпва, растат и рентите

Земята в Северозапада поскъпва, растат и рентите

Земята в Северозапада поскъпва, растат и рентите

Фирми дават до 1 300 лева за декар нива, но предлагането е слабо

Цената на земеделските земи и рентите в област Враца устойчиво се повишават през последните десет години. В момента има сериозно търсене на пазара на обработваеми площи, но предлагането е слабо, сочи проверка на Agri.bg. Желаещи да купят земеделска земя на цени между 600 и 1300 лева за декар в зависимост от категорията са предимно фирми. Стопани обаче предлагат ниви предимно в района на Предбалкана или парцели в планинската част на региона. Собствениците на земеделските имоти в равнината, където рентата миналата година беше 50 лева/декар, а сега стига и до 80 лв./декар, не желаят да се разделят със своите ниви. „Този ръст се отразява и на нас, собствениците на земи. Защото е факт, че постепенно, полека-лека през последните години и рентата, и цените на имотите ни се качват“, коментира собственикът на наследствена земя Тодор Атанасов.

Той помни и разказва, че когато нивите на дядо му били върнати на неговия баща, повечето от тях пустеели. Такава била съдбата на повечето терени в първите години на прехода. Сега всичките площи са отдадени под аренда и той всяка година получава приход от наследствените си имоти. „Земята е едно от големите богатства на нашия край и ако се използва рационално, тя може да бъде един много ползотворен ресурс“, коментира Атанасов.

Селското стопанство е от водещите сектори в област Враца. Брутната добавена стойност, произведена в него, вече надхвърля 6,4%. Площите, засети със зърнени и маслодайни култури в областта, заемат над 95% от обработваемата земя.

Най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, царевицата и рапицата. Обработваемата земя заема над 80% от цялата използвана земеделска площ. За сравнение през 2018 г. нейният дял е бил малко над 77%.

България

Икономика

Култура

Спорт

Бодуров даде последна отсрочка на Естеглал

Николай Бодуров още чака Естеглал да му се издължи и ако това се случи, бившият защитник на ЦСКА ще остане в иранския клуб. Бодуров не е пол...

Прочети още:

Loading...

Свят

Моряци на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“са със симптоми на коронавирус

Около 40 моряци на борда на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“ отскоро проявяват симптоми, съвместими с коронавируса, и са обект на...

Прочети още:

Loading...