Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25022020

Брой 292, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80794 BGN ↓ 1 GBP = 2.33301 BGN ↓ 1 CHF = 1.84512 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Самоосигуряващите се земеделци задължително с ПИК

Самоосигуряващите се земеделци задължително с ПИК

От тази година регистрираните земеделски производители, които се самоосигуряват, трябва да подадат годишните си данъчни декларации по електронен път, съобщиха от Националната агенция по приходите - дирекция Пловдив.Внасянето на декларации, попълнени върху хартия, вече няма да е възможно. ”Притесняват ни не толкова евентуалните трудности, които фермерите могат да срещнат при електронното входиране на годишните декларации, колко това, че доста от тях все още не знаят за тази новост”, каза директорът на дирекция „Обслужване” Мария Лалева. За информирането на земеделците в малките населени места от приходната агенция ще разчитат на местните мласти.За да подаде през интернет декларацията си, земеделският производител (а и всички самоосигуряващи се лица) трябва да притежава персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава бързо от офисите на НАП в областните градове.

От приходната агенция очакват, ако земеделските производители и тютюнопроизводители не разполагат с компютър, кметовете да помогнат за изпращането на данъчната декларация. От дирекция Пловдив посочиха, че най-много самоосигуряващи се фермери има в област Кърджали. Освен за земеделците, електронните годишни данъчни декларации са задължителни и за другите групи самоосигуряващи се лица като едноличните търговци (ЕТ), упражняващите патентна дейност, свободните професии.

Новост и удобство е, че от 1 март ще заработи програма, която предварително ще попълва данъчните декларации на физически лица, които получават договорирана работна заплата и други доходи по граждански договори. Така деклараторът може да огледа попълнената вече декларация с изчислен размер на дължимия данък и ако цялата необходима информация е включена в декларацията, да разреши подаването й. В попълнените декларации няма да са вписани евентуално получени доходи от наеми, ако наемателят е физическо лица. Тази информация следва да се допълни от декларатора.

До 30 април подалите данъчни декларации могат да ги поправят много пъти, но ако са пропуснали да го направят, след това до 30 септември ще имат само една единтствена възможност за корекции.

От тази година минималната работна заплата е 610 лева, а за земеделски производители- 420 лева, припомниха от НАП. Безработните лица за задължени да внасят ежемесечно 24,40 лева минимална здравноосигурителна вноска.

България

Икономика

По следите на парите

По следите на парите

Авторитетното и добре осведомено списание „Економист“ оповести интересна версия за скоропостижната – след едва 15 месеца на поста - оставка ...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Трети играч на Локомотив (Пд) бе повикан в националния отбор

Трети играч на Локомотив (Пд) бе повикан в националния отбор

Бирсент Карагарен се включи в състава за контролата с Беларус

Фланговият футболист на Локомотив (Пловдив) Бирсент Карагарен се включи в подго...

Прочети още:

Loading...

Свят