Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря26022020

Брой 292, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80794 BGN ↓ 1 GBP = 2.33301 BGN ↓ 1 CHF = 1.84512 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Необичайно високите температури от 15 градуса може да събудят есенниците

Необичайно високите температури от 15 градуса може да събудят есенниците

Необичайно високите температури от 15 градуса може да събудят есенниците

През тази седмица времето ще е динамично с необичайно високи за сезона температури, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева. Заради наднормените температури есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой. На места в Дунавската равнина и в източните райони се прогнозират максимални температури до 14–15°С. Там средноденонощните температури ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На тези наднормени температури ще реагират предимно изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1–2 лист. Значителна част от пшеницата прекрати есенната си вегетация във фаза трети лист и братене.

Очакваните валежи до края на януари ще бъдат без стопанско значение. Почвените влагозапаси при есенниците в полските райони остават необичайно ниски за сезона.

В края на второто десетдневие на януари на места в източните райони – например Разград и Сливен, нивото на влагозапасите в 50 и 100 см слой бе под 60% от пределна полска влагоемност (ППВ).

Като цяло условията ще позволяват провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения. При овощните култури успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни. Така стопаните могат да унищожат закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти.

От НИМХ припомнят, че при провеждане на фитосанитарни резитби отрезите трябва да са на разстояние 30–40 cм от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез да се дезинфекцират.

България

Икономика

По следите на парите

По следите на парите

Авторитетното и добре осведомено списание „Економист“ оповести интересна версия за скоропостижната – след едва 15 месеца на поста - оставка ...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Трети играч на Локомотив (Пд) бе повикан в националния отбор

Трети играч на Локомотив (Пд) бе повикан в националния отбор

Бирсент Карагарен се включи в състава за контролата с Беларус

Фланговият футболист на Локомотив (Пловдив) Бирсент Карагарен се включи в подго...

Прочети още:

Loading...

Свят