Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон27012020

Брой 271, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Изкупните цени на пчелния мед удариха дъното

Изкупните цени на пчелния мед удариха дъното

Изкупните цени на пчелния мед удариха дъното

3 лв. за кило на едро убива бранша, казват пчелари

75-80% от храната на трапезата ни зависи от пчелите. Сега хиляди пчелни семейства се продават. Стигнали сме дъното - няма пари, няма бъдеще, защото няма изкупуване на меда. Това заяви Михаил Михайлов на пресконференция в БТА, посветена на ниските изкупни цени в сектор “Пчеларство“ и липсата на контрол от БАБХ за здравословното състояние на пчелните семейства. Той припомни, че на пчеларите след Втората световна война са давали захар, примесена с въглища, за да се поддържат пчелните семейства, а сега мнозина пчелари се отказват от този бизнес.

По думите на зооинженер Михаил Михайлов “изкупните цени на меда удариха дъното от 3-3,20 лв. за кг на едро“. Проблемът е от вноса на украински мед, който по показатели заради еднаквите географски ширини съвпада с българския мед. Има по-голям проблем - търговско споразумение между ЕС и МЕРКОСУР за ежегоден безмитен внос на тонове мед в ЕС. Държавата да реши как да подпомогне пчеларите - да се намесва в ценообразуването на пазарна икономика, е невъзможно, призна Михайлов. “В рамките на ЕС е невъзможна протекционистична политика, по-вероятно е директно да се подпомагат пчеларите, заяви той.

Той обясни, че пчеларите са планирали да излизат на протест заради лошото състояние на сектора, но решили първо да излязат с искания за подобряване състоянието на бранша. Държавата заявява, че подпомага или субсидира тази пчеларската дейност, но на практика това не се получава. Липсват пчелари-проверители, статутът им бе променен, обясни зооинженерът Михайлов. Субсидирането на пчеларите трябва да е дело на самата държава.

Ежегодно загиват стотици хиляди пчелни семейства, там, където има условия за третиране на селски култури. В Плевен голяма фирма съди БАБХ, вместо да е обратното - за това, че фирмата не прилага нормативната уредба, поясни той.

Нямаме българска марка мед. Около 8 -10 хил. тона пчелен мед годишно се изнася. Манол Тодоров успя да регистрира Странджанския манов мед, но няма българска марка мед. Нашият мед е неразпознаваем на международния пазар. Търси се, в Германия го ползват като подобрител. Трябва да се регистрираме и тогава може да претендираме за по-висока цена, заяви зооинженерът Михайлов.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Лудогорец и Интер в спор за шведски национал

Лудогорец проявява интерес към футболиста на Йоребро Джейк Ларсон. Това твърди “Спортбладет“. 21-годишният офанзивен халф отбеляза 8 попаден...

Прочети още:

Loading...

Свят

Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса

Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса

Броят на заразените надхвърля 2000, налагат се нови мерки за ограничаване на заразата

Китайският Център за контрол и профилактика на заболява...

Прочети още:

Loading...