Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт28012020

Брой 271, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери от Северозапада: За коте на 2 месеца искат 500 лева, а за теле на 10 месеца-600 лева

Фермери от Северозапада: За коте на 2 месеца искат 500 лева, а за теле на 10 месеца-600 лева

Фермери от Северозапада: За коте на 2 месеца искат 500 лева, а за теле на 10 месеца-600 лева

Цената на телешкото в момента на свободния пазар в Северозападна България е около 3.50 лв./кг живо тегло. Фермер от Бяла Слатина например предлага млади животни от различни квалитетни породи между 150 и 300 килограма и не отстъпва от 3.70 лв./кг. „Няма опашка от чакащи да купят, но не искам да свалям цената, защото иначе значи да продавам на загуба. Само като видях в интернет, че се продава британско коте на 2 месеца за 500 лева, а моите телета искат да ги купят за 600 лева след 10 месеца отглеждане, какво да коментирам?!“, обяснява Бисер Христов за Агри.БГ.

Предлагане има, но търсенето е изключително слабо, твърдят много от фермерите, които се препитават с животновъдство в Предбалкана. По думите им, техни колеги от високопланинските части обикновено разпродават на по-ниска цена още в ранната есен заради по-суровите условия в зимния сезон на по-голяма надморска височина. В Предбалкана и равнинната част на региона обаче животновъдите не стоят пред такъв проблем и затова могат да си позволят да задържат продажбите и да искат по-висока цена.

Оптимистите очакват оживяване на търговията с телета с наближаването на Коледните празници, но те не са много. „Ето това е голямото затруднение при отглеждането на телета в Северозападна България – пазара. Хората тук са работливи и предприемчиви. Аз самият бих искал да отглеждам повече, но е изключително трудно да се справя с реализацията на продукцията. Човек губи кураж и се отказва, като си направи сметка колко сено и колко зоб трябват за едно теле, за да стане около 200 килограма и как ще го продаде след 1 година за 600 лева“, коментира Митко Спасов, който има малка ферма във Врачанско.

При ниските изкупни цени и напълно замразената търговия с живи животни някои стопани буквално са принудени да се спасяват поеденично. Колят животните си сами и предлагат месо или директно към купувачи, или по интернет. Цената на този своеобразен пазар към момента е 9-10 лева за килограм, но при пазарене, каквото при тези случаи често се случва, продавачите свалят поне с левче. Така телешкото пада понякога дори под цената на заешкото месо, което държи 10 лева за килограм.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Лудогорец и Интер в спор за шведски национал

Лудогорец проявява интерес към футболиста на Йоребро Джейк Ларсон. Това твърди “Спортбладет“. 21-годишният офанзивен халф отбеляза 8 попаден...

Прочети още:

Loading...

Свят

Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса

Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса

Броят на заразените надхвърля 2000, налагат се нови мерки за ограничаване на заразата

Китайският Център за контрол и профилактика на заболява...

Прочети още:

Loading...