Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря08072020

Брой 127, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73236 BGN ↑ 1 GBP = 2.16953 BGN ↑ 1 CHF = 1.83767 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фонд „Земеделие”:Нивите със запалени стърнища остават без подпомагане

Фонд „Земеделие”:Нивите със запалени стърнища остават без подпомагане

Фонд „Земеделие”:Нивите със запалени стърнища остават без подпомагане

Всяка една площ, която ние сме установили, измерили и документирали, че е запалена, в момента е изключена от подпомагане. Тоест за нея субсидия няма да бъде получена, каза Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), за Агри.БГ. Още в началото на месец октомври от ДФЗ предупредиха, че десетки земеделски стопани ги очакват глоби и може да останат без част от субсидиите си заради запалени стърнища.

„Пътят за налагане на санкции е малко по-дълъг, защото трябва да получим съответно знание от страна на компетентните органи за това, кой е виновен за причината за пожара“, обясни Васил Грудев.

По думите му във всеки един констатиран случай на запалени стърнища, има две страни. „От една страна е извършителят. Но имаме и косвени щети върху парцели на бенефициенти, които не са участвали в палежа. Много е важно пожарната да установи от къде е тръгнал пожарът и с тяхно съдействие да намерим причинителят на пожара“, уточнява изпълнителният директор на Разплащателната агенция. „Едва когато разполагаме с нужните документи, ние налагаме и санкцията, която може да стигне до 100% “, отбелязва Васил Грудев.

За по-малко от месец, в периода между 21 септември и 9 октомври, към дежурните екипи на Министерството на земеделието и ДФЗ са подадени общо 103 сигнала за горящи земеделски площи. Щетите са основно върху стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви. Пожарите са горели на територията на областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, като общата засегната площ е над 15 500 дка. Най-големи са щетите в областите Плевен и Русе.

От ДФЗ припомнят, че изгарянето на стърнища е нарушение на изискването за поддържане на земята в добро състояние. То е част от изискванията за кръстосано съответствие, което пък е задължително условие, за да могат стопаните да получат пълния размер на директните си плащания.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

„Синя България” предлага директор на Левски

На „Герена“ умуват за предстоящите промени

Левски ще има нов финансов директор. На „Герена“ вече имат силна кандидатура за поста, пише “Тема ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Съд отмени изолацията в цял град, където се зарази месокомбинатът

Съд отмени изолацията в цял град, където се зарази месокомбинатът

Зради обхванати от вируса 1500 работници наложиха карантина на 100 000 жители

Съд в Западна Германия промени мярката за карантина, наложена н...

Прочети още:

Loading...