Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря16102019

Брой 200, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77303 BGN ↑ 1 GBP = 2.22296 BGN ↓ 1 CHF = 1.78078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Чумата по свинете продължава да настъпва въпреки хвалбите на властта

Чумата по свинете продължава да настъпва въпреки хвалбите на властта

Чумата по свинете продължава да настъпва въпреки хвалбите на властта

Разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) у нас продължава, въпреки че в средата на миналата седмица земеделският министър Десислава Танева изрази надежда, че заразата от АЧС затихва. Само за един ден- на12 септември, ветеринарните власти обявиха едно ново огнище на опасната инфекция в заден двор в плевенското село Гиген, както и два нови случая при диви свине в Плевенско и във Видинско.

Изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за първично възникнало огнище на АЧС в лично стопанство в село Гиген, община Гулянци, област Плевен. В двора са отглеждани две прасета. Състоянието им е накарало техния стопанин да се усъмни, че животните са заразени. Заради новото огнище е разпоредено принудително умъртвяване на всички домашни свине, отглеждани в дворовете в най-близките седем села. Четири от тях са в община Гулянци – Брест, Дъбовене, Загражден и Искър, а другите три са в община Долна Митрополия – Байкал, Крушовене и Славовица.

Два нови случая на Африканска чума са потвърдени при диви свине. В единия случай дивото прасе е намерено в землището на община Кула, област Видин, а другият случай е в землището на община Долна Митрополия, област Плевен. Около двете места са определени инфектирани зони с радиус 8 км (площ 200 кв. км), като достъпът до тях е ограничен.

България

Икономика

Култура

Спорт

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия стана третият отбор, който се класира на Евро 2020. “Сборная“ отвя с 5:0 Кипър в Никозия, записвайки седмия си пореден успех в гру...

Прочети още:

Loading...

Свят