Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Китай внася царевица и соя предимно от Украйна и Бразилия

Китай внася царевица и соя предимно от Украйна и Бразилия

Китай внася царевица и соя предимно от Украйна и Бразилия

Украйна стана най-големият доставчик на царевица за Китай. През сезон 2018/19-та бившата съветска република е изнесла 4 милиона тона царевица за Китай. Това се равнява на 80 процента от вноса на Народната република. Преди няколко години Китай внасяше царевица предимно от Съединените щати, като през 2011/12-та беше постигнат рекорд с 5 млн. тона. С началото на търговската война тези доставки драстично намаляха и през миналата стопанска година Китай купи едва 300 хил. тона от Америка.

Първите доставки от Украйна започнаха през 2013, като един от основните аргументи за китайските вносители е, че украинската царевица е без генномодифицирани организми, за разлика от южноамериканската, коментира Агро.бг. Украйна от своя страна увеличи износа на царевица, който преди 10 години беше в размер на едва 5 млн. т. През току-що изтеклия сезон количеството нарасна до рекордните 30 млн. т., изнесени предимно за Европейския съюз, Китай и Египет. Според прогнозата на американското земеделско министерство през тази година украинските стопани ще приберат рекордните 37 милиона, а износът отново може да достигне 30 млн. т. С това страната се нарежда до Бразилия и Аржентина, които експортират по 34 млн. т. Размествания на пазара има и при други основни култури. Китай вече не купува соя от Съединените щати, а предимно от Бразилия. Преди търговската война 40% от китайския внос бяха от САЩ. През новия сезон Народната република ще има нужда от 85 млн. т. чуждестранна соя, с 10 млн. тона по-малко, отколкото преди 2 години. Намалението до голяма степен се дължи на Африканската чума по свинете, жертва на която стана една трета от свинското поголовие в страната.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят