Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги

Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги

Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги

С 8% се увеличава вноса в България на агро храни и животни в рамките на вътрешната търговия на ЕС, се посочва в актуални данни на НСИ. Ръстът е на база сравнение с предходната 2018-а година. Търговския дефицит с агро стоки е в размер на рекордните 1 млрд. 458 млн.лв., като вносните стоки се продават предимно чрез големите чужди търговски вериги.

Липсата на стратегическа аграрна политика в търговията и маркетинга с агро храни и липсата на силен контрол от страна на митниците и БАБХ върху вноса (+ контрабандата) и търговията с агро храни и селскостопански суровини са сред основните причини от страна - традиционен производител, България да се превърне в нетен вносител на селскостопански продукти и особено агро продукти с добавена стойност.

Основният внос на агро стоки е от Германия, Франция, Испания, Италия и Гърция. Именно първите в класацията са тези, които определят водената аграрна политика в ЕС, упражняваните икономически лостове, усвояването на методиките за контрол чрез субсидиране на т.нар. “неправителствени“ организации и браншови такива. Тeхни са и големите търговски вериги. Фактите са ясни. България загуби много повече от ЕС, отколкото спечели. Спечелиха тесни кръгове.

Икономика

Култура

Спорт

Свят