Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Опасност: Чумата се връща в райони, изчистени от вируса

Опасност: Чумата се връща в райони, изчистени от вируса

Вирусът на АЧС се възвръща в области, които преди това са били обявени за свободни от вируса. Д-р Силвия Пеева от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към земеделското министерство съобщи това в седмичния обзор на епизоотичната ситуация у нас и в Европейския съюз. Експертът цитира публикация на известния полски професор Зигмунт Пейсак - началник на отдела по инфекциозни заболявания по свинете към Националния ветеринарномедицински институт в Полша, че не може да спре разпространението на вируса на АЧС сред популацията от диви свине.

В дивата природа инфекцията се разпространява с не особено голяма скорост - около 5 км за месец, но вирусът се отличава с високата си патогенност. Например, ако ловец или шофьор изхвърли част от сандвич, съдържащ заразен колбас, тогава вирусът може да се разнесе много бързо, буквално до следващия ден. Комбинацията от висока плътност на популацията от диви свине, подхранването им от ловците, благоприятните климатични условия, обширните полета със селскостопанска продукция и трайни насаждуния, както и забраната за лов, водят до това, че женските екземпляри раждат до два пъти годишно. За сравнение миналата година опрасванията са били по веднъж и по-малък брой новородени прасенца са успявали да оцелеят.

Професорът съветва да се извършва усилен лов в райони, в които не е обявено заболяването, за да се намали популацията. Организационно фокусът трябва да бъде към отстрел предимно на женските екземпляри.

В случаите, когато вече има заболяване, се пристъпва към ограничаване на движението през засегнатите зони - ако е възможно, да бъде оградено мястото с електро пастир. Учените подчертават необходимостта от щателно претърсване на местностите и вземане на проби за лабораторно изследване.хЗа животновъдните обекти, в които се отглеждат домашни свине, полският експерт препоръчва да се използва „датският метод“ на мерките за биосигурност.

По данни на Информационната система на ЕС за обявяване на някои опасни болести по животните (ADNS) само през миналата седмица са регистрирани нови случаи на Африканска чума при диви и домашни свине в осем страни - Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Словакия. Най-засегната е съседна Румъния, където през седмицата са обявени 176 огнища при домашни свине и 23 случая при диви прасета.

Икономика

Култура

Спорт

Свят