Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт20082019

Брой 159, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76153 BGN ↓ 1 GBP = 2.13558 BGN ↓ 1 CHF = 1.79698 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Забраняват на туристи, гъбари и билкари да припарват в 10-километровата зона около чумавите огнища

Забраняват на туристи, гъбари и билкари да припарват в 10-километровата зона около чумавите огнища

Забраняват на туристи, гъбари и билкари да припарват в 10-километровата зона около чумавите огнища

Заграждат се 20-километрови зони около огнищата, обявени от БАБХ. Такива ще има също около промишлените свинекомплекси в страната и около базите за интензивно развъждане на дивеч. Там ще бъде заличена популацията на дива свиня задължително, каза Георги Костов, съветник на земеделския министър Десислава Танева на брифинг в МЗХГ, информира Агри.БГ.

За да се намали популацията на дива свиня в страната, на среща на ресорния министър с представители на ловно-рибарските организации са набелязани няколко важни мерки. „В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел само от служители по горите и на други ведомства, които бъдат посочени. Няма да се допуска санитарен лов от ловните сдружения и дружинки“, уточни Костов. В другите две 20-километрови зони ще се допусне отстрел на диви свине срещу заплащане от 150 лв. на всяка отстреляна дива свиня. „Основно разчитаме на организираните ловци и на горските служители. Транспортирането и загробването на отсреляните диви свине ще се поемат от държавните горски стопанства. Няма да се ползва тяхното месо“, допълни съветникът.

В останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел. Там ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите за АЧС. А ловците ще получават по 50 лв.

„Ето и нещо важно за промишлените свинеферми най-близко до огнищата. Взе се решение държавните горски предприятия в тези райони да осигурят в 3-километровата зона постоянни, предпазни електропастири, с което ще се ограничи движението при влизане и излизане в тази зона“, обясниха от земеделското министерство. Ще се ограничи и влизането на хора и извършването на всякакъв вид дейност в горите в 10-километровата зона около огнищата. „Това означава, че всички гъбари, билкари, туристи ще бъдат ограничени да влизат в тази зона. Няма да се извършва и дърводобив. Абсолютно всички трябва да бъдат спокойни по отношение на обезпечаването на местното население с дърва за огрев. Ако не се добиват на дадено място, ще бъдат доставени от другаде без промяна на цените“, увери експертът.

България

Икономика

Култура

В тревненската галерия “Гъбенски“ се откри изложба “Форма - 2019“.

В тревненската галерия “Гъбенски“ се откри изложба “Форма - 2019“.

В тревненската галерия “Гъбенски“ е открита изложба с художествени творби от деветото издание на международния симпозиум “Форма - 2019“. Лет...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Люпко Петрович засипа с похвали роден национал

Люпко Петрович засипа с похвали роден национал

Треньорът на ЦСКА отказа да говори защо капитана на „червените” Николай Бодуров не попада в групата

Треньорът на ЦСКА Люпко Петрович бе много...

Прочети още:

Loading...

Свят