Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25062019

Брой 119, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.71654 BGN ↓ 1 GBP = 2.18859 BGN ↑ 1 CHF = 1.76058 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

На два пъти за по-малко от месец производителите в Новозагорския край бяха поразени от мощни градушки. След първата, на 16 май, напълно унищожени са 600 дка в община Нова Загора, съобщава Виолета Иванова от Областната дирекция по земеделие, цитирана от БТА. Пропадналите култури са ечемик, пъпеши, дини, зеле, пшеница, слънчоглед и винени лозя. Частично засегнати са 35 600 дка насаждения в Нова Загора, а в Сливен – 5020 дка, сочат данни от проверки на комисиите.

Красимир Грудев е един от пострадалите. При първата градушка изцяло под вода остава нивата му от над 100 дка с ечемик в землището на село Стоил Войвода. Той оценява загубите за над 40 хил. лв., но разходите му продължават да се увеличава.

„Търсих някакъв вариант, за да намаля загубите. Досега съм дал 7 хил. лв. за косене, балиране, фолиране и транспорт. Имам кравеферма, та да мога поне да ползвам ечемика за кравите“, сподели производителят за bTV.

Грудев обмисля да влезе със сеялка и да засее нивата наново. По негови изчисления ще му трябват още 15 хил. лв. за семена, тор и самата сеитба. „Вярвам на министър Танева за обезщетенията, но пари за момента няма“, жалва се той.

Освен от забавяне на плащанията той се притеснява и от ниския им размер. „На мои колеги, които пострадаха като мен, но през 2017 г., са им отпуснали по 7 лв. на декар. Ако и на мен ми изплатят толкова, по-добре въобще да не ги дават“, категоричен е фермерът.

Тодор Братанов, директор на Областната дирекция по земеделие в Сливен, увери, че протоколите от обследването са предадени и държавната помощ ще бъде изплатена в максимално кратки срокове след приключване на активния сезон и след намаляване на интензитета и честотата на валежите и градушките. По негови думи вероятно до месец стопаните ще могат да получат обезщетенията за нанесените щети. „Колко ще бъдат на декар, ще се определи с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, уточни той. Експертът припомни, че финансовият ресурс, определен за покриване на щетите от неблагоприятни климатични условия, е 4 млн. лв. за 2019 г. Размерът на обезщетенията е до 80% от действително направените производствени разходи по отглеждане на определената култура.

По отношение на втората градушка на 10 юни първоначалните данни на Братанов сочат поражения над един лозов масив – около 35 дка, и около 400 дка със слънчоглед, които са засегнати на 100%. От бурята най-пострадали са 4 села – Асеновец, Караново, Брястово и Шивачево. Кметът на село Караново обаче твърди, че напълно унищожени от бурята са 7–8 хил. дка насаждения. Около 35 литра на квадратен метър е падналият дъжд, а щетите са нанесени от ситната градушка и силния вятър, коментира Николина Стефанова, цитирана от БНР.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мария Оряшкова донесе първо злато на България от Минск

Мария Оряшкова донесе първо злато на България от Минск

След два дни състезателката ни по самбо ще мери сили и в схватките по борба

Мария Оряшкова спечели първия медал за България на Европейските и...

Прочети още:

Loading...

Свят