Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб21092019

Брой 182, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76726 BGN ↓ 1 GBP = 2.20412 BGN ↓ 1 CHF = 1.78289 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Трудна пролет за розобера

Трудна пролет за розобера

Трудна пролет за розобера

Късна, къса и лоша кампания по отношение на рандеман и качество на розовия цвят прогнозират производителите

Розопроизводители настояват за субсидия от 150 лв. на декар рози и за de minimis за произведена продукция. Те ще създадат своя асоциация, която да брани интересите им, пише marica.bg. Очаква се в новата организация да се включат над сто розопроизводители от Карловския край, които обработват общо около 10 хил. дка. Това стана ясно на среща, организирана от кметството на Карлово. По думите им розоберът в Стремската долина започна, като първи бяха стопаните от селата Бегово и Отец Паисиево. За своя розов цвят обаче те получиха едва 1.50 лв. на килограм розов цвят. „При това положение ще понесем големи загуби“, оплакват се розопроизводителите. Сега те получават минимална субсидия от около 30–60 лв. на декар, което е малко в сравнение с останалите фермери. За пример те дават зеленчукопроизводителите, на които държавата отпуска поне по 130 лв. за декар.

Според Богдан Богданов от село Певците за него и колегите му се очертава трудна година. Повечето от тях все още нямат сключени договори с дестилерии. Производители и търговци на розов цвят споделят едно и също мнение, че преработвателите налагат монопол върху изкупуването на суровината. Тази година вероятно ще се изкупува по-малко розов цвят, тъй като от миналата година има доста залежали количества масло. Това води до по-ниска цена на цвета, коментират собственици на дестилерии. Съгласно новия Закон за розата те ще изкупуват суровина само от регистрирани земеделци.

Късна, къса и лоша кампания по отношение на рандеман и качество на розовия цвят прогнозират производителите от района на Казанлък, пише порталът „За Казанлък“. По думите им тази година розоберът ще се забави с 10 дни. Проблем се оказват студената пролет, дъждовете и рязката смяна на температурите. Розовият цвят не успя да разцъфне качествено, коментират експерти. Времето е оказало влияние и върху по-малкото розов цвят, който се очаква. Все още никой не се заема да прогнозира изкупни цени. На дневен ред е търсенето на розоберачи.

България

Култура

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Винаги съм бил романтик. Моят романтизъм е начин да виждам нещата - очарователен, изненадващ и ироничен. Докато реалността в най-добрия случ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Феновете на Реал бесни, искат “главата“ на Зидан

Реал (Мадрид) изигра поредния си слаб мач от началото на сезона, след като буквално бе отнесен от ПСЖ с 3:0 в Шампионската лига, като до...

Прочети още:

Loading...

Свят