Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25062019

Брой 119, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.71654 BGN ↓ 1 GBP = 2.18859 BGN ↑ 1 CHF = 1.76058 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Трудна пролет за розобера

Трудна пролет за розобера

Трудна пролет за розобера

Късна, къса и лоша кампания по отношение на рандеман и качество на розовия цвят прогнозират производителите

Розопроизводители настояват за субсидия от 150 лв. на декар рози и за de minimis за произведена продукция. Те ще създадат своя асоциация, която да брани интересите им, пише marica.bg. Очаква се в новата организация да се включат над сто розопроизводители от Карловския край, които обработват общо около 10 хил. дка. Това стана ясно на среща, организирана от кметството на Карлово. По думите им розоберът в Стремската долина започна, като първи бяха стопаните от селата Бегово и Отец Паисиево. За своя розов цвят обаче те получиха едва 1.50 лв. на килограм розов цвят. „При това положение ще понесем големи загуби“, оплакват се розопроизводителите. Сега те получават минимална субсидия от около 30–60 лв. на декар, което е малко в сравнение с останалите фермери. За пример те дават зеленчукопроизводителите, на които държавата отпуска поне по 130 лв. за декар.

Според Богдан Богданов от село Певците за него и колегите му се очертава трудна година. Повечето от тях все още нямат сключени договори с дестилерии. Производители и търговци на розов цвят споделят едно и също мнение, че преработвателите налагат монопол върху изкупуването на суровината. Тази година вероятно ще се изкупува по-малко розов цвят, тъй като от миналата година има доста залежали количества масло. Това води до по-ниска цена на цвета, коментират собственици на дестилерии. Съгласно новия Закон за розата те ще изкупуват суровина само от регистрирани земеделци.

Късна, къса и лоша кампания по отношение на рандеман и качество на розовия цвят прогнозират производителите от района на Казанлък, пише порталът „За Казанлък“. По думите им тази година розоберът ще се забави с 10 дни. Проблем се оказват студената пролет, дъждовете и рязката смяна на температурите. Розовият цвят не успя да разцъфне качествено, коментират експерти. Времето е оказало влияние и върху по-малкото розов цвят, който се очаква. Все още никой не се заема да прогнозира изкупни цени. На дневен ред е търсенето на розоберачи.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мария Оряшкова донесе първо злато на България от Минск

Мария Оряшкова донесе първо злато на България от Минск

След два дни състезателката ни по самбо ще мери сили и в схватките по борба

Мария Оряшкова спечели първия медал за България на Европейските и...

Прочети още:

Loading...

Свят