Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт23072019

Брой 139, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74394 BGN ↑ 1 GBP = 2.17392 BGN ↓ 1 CHF = 1.7769 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Овцевъди и говедовъди вече са врагове заради субсидиите

Овцевъди и говедовъди вече са врагове заради субсидиите

Овцевъди и говедовъди вече са врагове заради субсидиите

De minimis за овце e 4 пъти по-голям от този за млечни крави, недоволстват животновъди

Как овцете станаха 4 пъти по-големи от дойните крави? Че и от биволите? На този въпрос се опитаха да отговорят представители на животновъдни организации на пресконференция в Хасково.Във форума взеха участие Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволовъди, Бойко Синапов от Обединени български животновъди, Петър Митев, председател на Областния съвет по животновъдство в Хасково.Бе съобщено, че на последния Консултативен съвет по животновъдство министърът е информирал, че овцевъдите ще получат държавна помощ de minimis в размер на 15 млн. лв., а за говедовъдите и биволовъдите бюджетът ще е общо 12 млн. лв. Това, според сметките на бранша, означава, че подпомагането за овце и кози ще е в размер на 80 лева за животно, а за млечни крави и биволи по 20 лева на глава. Преди повече от месец пък УС на ДФ „Земеделие” реши да се отпусне de minimis на месодайни породи говеда в размер на 800 хил. лв. (или 80 лева на животно пак по сметки на бранша).”Зебележете помощта се дава само за чужди месодайни породи говеда. За български – не”, обърна внимание Бойко Синапов. Според публикувания протокол от заседанието на фонда помощта ще е за породите Абердин-ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал, Галоуей, Обрак и Шароле.

Животновъди от браншови организации от Южна България поискаха спешно свикване на консултативния Съвет по животновъдство и увеличаване на помощите “де минимис“, като те да бъдат раздадени във всички подсектори на принципа поравно на животинска единица. Ситуцията в отрасъла е много тежка, определи председателят на Асоциацията на българските биволовъди Мария Степанчева. По нейни думи до това са довели тежките за сектора метереологични условия тази зима и пролет с невъзможност все още да бъде направен първи откос люцерна. Също така започна спад на цените на млякото със съмнения за картелно споразумение, както и нарастване на всички цени на фуражи, горива и еленергия. Така и себестойността на продукцията ни нарасна много, мотивира се Степанчева.

Няма да допуснем пререкания и противопоставяне между отделните подсектори на животновъдството, каквито са съществували. Помощите “де минимис“ трябва да бъдат увеличени до 80 - 100 лева, като разпределението да бъде на животинска единица, каза председателят на Национална асоцияция “Обединени български животновъди“ Бойко Синапов. Сегашния бюджет за “де минимис“ от 27 милиона лева по негови думи е недостатъчен и трябва да бъде преразгледан. Синапов посочи още, че стопаните настояват и за решаването на проблема с кредитите, които са започнали да се трупат като средства за изхранване на животните още от 2008 година, когато не е имало още нотификация за субсидии от ЕС, и за които е било многократно обещано, че ще бъдат опростени.

Петър Митев от Областния съвет по животновъдство в Хасково подчерта, че съществуват и други моментни трудности пред отрасъла като например липсата на работна ръка, и също пледира за равноправен “де минимис“ между фермерите. Участниците в пресконференцията изрично акцентираха, че не са водени от политически искания и нямат такива.

Ако обаче искането за спешно свикване на Съвета по животновъдство не бъде изпълнено, ще поставим наболелия въпрос директно на премиера, както и да преминем към стачни действия, предупреди Петър Митев.

Икономика

Частници ще ни регистрират автомобилите

Първоначалната регистрация на автомобили ще се осъществява от частни фирми в специални пунктове за идентификация и проверка на техническата ...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

“Двореца“ в Балчик ще бъде естествен декор на балета “Пепеляшка“ по музиката на Сергей Прокофиев. Спектакълът се играе на откритата сцена на...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Сребърните медали на юношите до 17 години са лъч светлина в тъмния тунел на българския волейбол, заяви треньорът

Националният отбор по волейб...

Прочети още:

Loading...

Свят