Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед21072019

Брой 137, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74379 BGN ↓ 1 GBP = 2.1767 BGN ↑ 1 CHF = 1.76774 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Сегашният закон за кооперациите търпи много промени, убеден е Бисер Борисов

На кооперациите у нас се гледа с друго око. Ние развиваме силна социална дейност. Трябва да се обърне внимание и на това, а не само на арендаторите, каза Бисер Борисов, председател на „Победа–93“ за Фермер.БГ. Кооперацията, която ръководи, обработва 17 500 дка земя с пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица в село Хаджидимитрово, област Свищов. Нейните членове са 480, а работниците – около 50. Основана е през далечната 1993 г. „Помагаме безвъзмездно на всички в селото – на кметство, детска градина, зимно почистване на пътищата. Имаме и фурна, където правим истински хляб като едно време. Трябва да се обърне повече внимание на тази социална дейност, защото, където има добре работеща кооперация, населеното място също се развива,“ убеден е Борисов.

По негови сметки през последните две години кооперацията постига много добри резултати като добив и реализиране на реколтата. През януари той получи отличието „Млад еврофермер на 2018“. По думите му то е не само лично постижение, а на всички работници и член-кооператори. „Завърших специолност инженер в Русе. Лятно време се качвах на комбайните, те са моята слабост. След това записах и в Аграрния университет в Пловдив. От 1996 г. съм част от кооперацията, а преди три години станах неин председател“, споделя младият земеделец.

Борисов подкрепя искането за отделен Закон за кооперациите. „Сегашният търпи много промени. Той е от много отдавна и разглежда не конкретно земеделските кооперации, а кооперациите като кредитно дружество“, допълва той. „Трябва да се обърне внимание, че основното средство на земеделската кооперация е земята. Сега законът позволява всеки да бъде член-кооператор стига да има дялов капитал или да е внесъл някакви парични средства. Няма значение дали участва със земя, или не“, обяснява Борисов.

Според него трябва да се помисли и за тавана на плащанията. Сега се говори за таван от 100 хил. евро. „Ние, по-големите кооперации, ще бъдем ощетени от това“, смята младият стопанин. Той е на мнение, че има нужда и от Закон за градушките. „Такса от 0,75 лв./дка е посилна за нас. И тя е оправдана, защото през пролетта постоянно треперим“, обяснява председателят.

Похвално е, че по-голяма част от работещите в кооперацията са млади хора от района. Средната им възраст е около 45 години. „Тракторният парк е обновен с GPS навигация и автопилоти. Ще допълним и с нова самоходна пръскачка. За тези системи и машини трябват млади механизатори, с които на този етап разполагаме“, радва се Борисов.

България

Икономика

Първи сме в ЕС по неравенство в доходите

Първи сме в ЕС по неравенство в доходите

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голямо неравенство в доходите, показват данни на европейската статистическа служба Еврост...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Лудогорец отпадна безславно от Шампионската лига

Лудогорец отпадна безславно от Шампионската лига

Загубата е на моята сметка, заяви Якуб Швиерчок, който пропусна дузпа

Отборът на Лудогорец допусна второ поражение от унгарския Ференцварош в...

Прочети още:

Loading...

Свят

Иран е задържал чуждестранен петролен танкер за контрабанда

Иран е задържал чуждестранен петролен танкер за контрабанда

Ирансата Революционна гвардия съобщи, че е задържала чуждестранен танкер с 12-членен екипаж, който според нея извършвал контрабанда на петро...

Прочети още:

Loading...