Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75144 BGN ↑ 1 GBP = 2.23217 BGN ↓ 1 CHF = 1.73651 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Сегашният закон за кооперациите търпи много промени, убеден е Бисер Борисов

На кооперациите у нас се гледа с друго око. Ние развиваме силна социална дейност. Трябва да се обърне внимание и на това, а не само на арендаторите, каза Бисер Борисов, председател на „Победа–93“ за Фермер.БГ. Кооперацията, която ръководи, обработва 17 500 дка земя с пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица в село Хаджидимитрово, област Свищов. Нейните членове са 480, а работниците – около 50. Основана е през далечната 1993 г. „Помагаме безвъзмездно на всички в селото – на кметство, детска градина, зимно почистване на пътищата. Имаме и фурна, където правим истински хляб като едно време. Трябва да се обърне повече внимание на тази социална дейност, защото, където има добре работеща кооперация, населеното място също се развива,“ убеден е Борисов.

По негови сметки през последните две години кооперацията постига много добри резултати като добив и реализиране на реколтата. През януари той получи отличието „Млад еврофермер на 2018“. По думите му то е не само лично постижение, а на всички работници и член-кооператори. „Завърших специолност инженер в Русе. Лятно време се качвах на комбайните, те са моята слабост. След това записах и в Аграрния университет в Пловдив. От 1996 г. съм част от кооперацията, а преди три години станах неин председател“, споделя младият земеделец.

Борисов подкрепя искането за отделен Закон за кооперациите. „Сегашният търпи много промени. Той е от много отдавна и разглежда не конкретно земеделските кооперации, а кооперациите като кредитно дружество“, допълва той. „Трябва да се обърне внимание, че основното средство на земеделската кооперация е земята. Сега законът позволява всеки да бъде член-кооператор стига да има дялов капитал или да е внесъл някакви парични средства. Няма значение дали участва със земя, или не“, обяснява Борисов.

Според него трябва да се помисли и за тавана на плащанията. Сега се говори за таван от 100 хил. евро. „Ние, по-големите кооперации, ще бъдем ощетени от това“, смята младият стопанин. Той е на мнение, че има нужда и от Закон за градушките. „Такса от 0,75 лв./дка е посилна за нас. И тя е оправдана, защото през пролетта постоянно треперим“, обяснява председателят.

Похвално е, че по-голяма част от работещите в кооперацията са млади хора от района. Средната им възраст е около 45 години. „Тракторният парк е обновен с GPS навигация и автопилоти. Ще допълним и с нова самоходна пръскачка. За тези системи и машини трябват млади механизатори, с които на този етап разполагаме“, радва се Борисов.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Обявеният от Зинедин Зидан за ненужен в Реал (Мадрид) уелски национал Гарет Бейл е готов да предизвика голям скандал. Нападателят нямал ника...

Прочети още:

Loading...

Свят

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Новият президент разпуска Радата, заваляха оставки

На тържествено заседание на Върховната рада - украинския парламент, Володимир Зеленски пол...

Прочети още:

Loading...