Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб20072019

Брой 137, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74379 BGN ↓ 1 GBP = 2.1767 BGN ↑ 1 CHF = 1.76774 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери искат държавна помощ за превенция от климатичните промени

Фермери искат държавна помощ за превенция от климатичните промени

Фермери искат държавна помощ за превенция от климатичните промени

Проблемът с глобалните климатични промени е все по-осезателен и всяка година се проявява с все по-голяма сила. В тази връзка настояваме да се отдели специално внимание за борба с последствието от абиотичните промени, каза за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). „Считаме, че аграрното министерство трябва да отдели специално внимание при борбата с последствието от климатичните промени, защото те са много непредвидими и опасни. Още повече, че са способни за няколко минути да компрометират цялата реколта или продължително да я унищожават. Например високите температури, също както и градушките или кратковременните проливни дъждове, могат да нанесат големи щети“, обясни Петков. Лятната малина е много чувствителна на късните пролетни слани, както и множество други овощни култури. По време на периода на разпукване на пъпките, паднала слана може да компрометира до 90-100% от реколтата.

„От 20-ти април започват да застраховат застрахователните компании. Всички събития, които се получат до този период не могат да бъдат нито застраховани, нито защитени по един или друг начин. По тази причина смятаме, че с минимални усилия и създаване на специална държавна помощ за борба с абиотичните климатични условия, ще бъде от огромна полза за всички овощари. Смятаме, че на ресорното ведомство ще бъде много по-лесно да открие държавна помощ за превенция на тези вреди, отколкото да изплаща компенсации за 100% загуби“, категоричен е производителят.

Темата за борбата с глобалните климатични промени е залегнала и в Общата селскостопанска политика след 2020 г. „Все още не е ясно какви ще бъдат критериите и параметрите на такава помощ и в ОСП, но се надявам, че мерките, които България ще внесе като приоритетни за нашата страна, ще бъдат одобрени“, добави Петков.

България

Икономика

Първи сме в ЕС по неравенство в доходите

Първи сме в ЕС по неравенство в доходите

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голямо неравенство в доходите, показват данни на европейската статистическа служба Еврост...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Лудогорец отпадна безславно от Шампионската лига

Лудогорец отпадна безславно от Шампионската лига

Загубата е на моята сметка, заяви Якуб Швиерчок, който пропусна дузпа

Отборът на Лудогорец допусна второ поражение от унгарския Ференцварош в...

Прочети още:

Loading...

Свят

Иран е задържал чуждестранен петролен танкер за контрабанда

Иран е задържал чуждестранен петролен танкер за контрабанда

Ирансата Революционна гвардия съобщи, че е задържала чуждестранен танкер с 12-членен екипаж, който според нея извършвал контрабанда на петро...

Прочети още:

Loading...