Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75144 BGN ↑ 1 GBP = 2.23217 BGN ↓ 1 CHF = 1.73651 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Законът за розата роза влезе в парламента

Законът за розата роза влезе в парламента

Законопроектът за маслодайната роза вече е внесен в парламента, след като преди седмица бе одобрен от правителството. Новият закон нямаше да бъде създаден скоро, ако през месец май миналата година розопроизводителите не излязоха на бунт заради ниските изкупни цени на цвета. Така стана публично известно, че някои преработватели внасят нискокачествено розово масло от Афганистан и други държави, че голяма част от производителите и изкупвачите не декларират доходи, че масово се работи без договори за изкупуване, че се засаждат и други сортове рози извън традиционните Роза дамасцена и Роза алба, че маслодайната роза вече се отглежда не само в Розовата долина, а и в Родопите, при полски условия и къде ли не.

Законопроектът предвижда да се създаде публичен електронен регистър, в който се вписват розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от маслодайна роза. Законопроектът създава правила и при засаждане на нови градини с маслодайни рози, като изисква насажденията да са със сертифициран посадъчен материал с доказан произход, отговарящ на изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал. Ежегодно до 30 март розопроизводителите, които са засадили нови градини или изкоренили съществуващи в последните 12 месеца, трябва да съобщят за това в общинските служби.

Законопроектът задължава производителите да декларират ежегодно до 31 юли пред общинската служба по земеделие по местонахождение количествата произведен и реализиран цвят от маслодайна роза по сключените договори.Розопреработвателите ежегодно до 10 април подават информация до кмета на общината, относно броя, местонахождението и работното време на пунктовете за изкупуване на розов цвят на територията на общината.

Розопреработвателите ежегодно до 30 септември подават в общинските служби по земеделие формуляр с информация по образец за количеството изкупен и преработен цвят от маслодайна роза и количеството и вида на произведените видове продукти от цвят на маслодайна роза.

Към министъра на земеделието, храните и горите се създава Консултативен съвет по маслодайната роза. В състава на съвета се включват представители на МЗХГ, Министерството на здравеопазването, организации на розопроизводители, розопреработватели и търговци на продукти от цвят на маслодайна роза. Контрол върху всички ще осъществява БАБХ.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Обявеният от Зинедин Зидан за ненужен в Реал (Мадрид) уелски национал Гарет Бейл е готов да предизвика голям скандал. Нападателят нямал ника...

Прочети още:

Loading...

Свят

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Новият президент разпуска Радата, заваляха оставки

На тържествено заседание на Върховната рада - украинския парламент, Володимир Зеленски пол...

Прочети още:

Loading...