Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет19072018

Брой 142, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68446 BGN1 GBP = 2.19465 BGN1 CHF = 1.68446 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) У нас годишно сега се прибират около 16 хил. тона тютюн от различните сортове

У нас годишно сега се прибират около 16 хил. тона тютюн от различните сортове

У нас годишно сега се прибират около 16 хил. тона тютюн от различните сортове

Заяв­ката на Китай, че ще бъдат изкупени бъл­гар­ски тютюни, е политическо решение, каза пред БНР пред­седателят на Асоциацията на тютюноп­роиз­водителите Цветан Филев. Припом­няме, че на срещата на върха във фор­мата “16+1“ в София бъл­гар­с­кият премиер Бойко Борисов и пред­седателят на Дър­жав­ния съвет на Китай Ли Къцян се договориха Бъл­гария да изнася милиони тонове сушени тютюневи листа за китайс­кия пазар. Икономичес­кият минис­тър Емил Караниколов впос­лед­с­т­вие уточни, че става въп­рос за около 10 хил. тона.

Според статис­тиката Китай е най-големият произ­водител на тютюн в света, след­ван от Индия, Бразилия, САЩ и Индонезия. Пушачите в Китай са над 300 млн. или една трета от всички по света, според Светов­ната здравна организация (СЗО). Една от всеки три цигари, запалени по света, е изпушена именно в Китай или 2,3 трлн. къса за 2009 г. “За да дой­дат да купят тютюни, които не им тряб­ват – това е политическо решение“, каза днес Цветан Филев. На този етап все още няма ясни параметри на спогод­бата.

За трета поредна година у нас се очаква да бъдат произ­ведени общо около 16 хил. тона тютюн от всички сор­тови групи. От тях 8 хил. тона са ориен­тал­ски тютюн, към който Филев пред­положи, че ще има най-голям интерес. Ако има тър­сене на по-големи количес­тва, бъл­гар­с­кият тютюноп­роиз­водител ще се преориен­тира, смята той. Филев изчисли, че заявените за изкупуване 10 хил. тона тютюн са между 60% и 70% от ежегодно произ­веж­даната у нас продук­ция. Той очаква да се търси тютюн с екс­тра качес­тво.

България

Икономика

България подаде писмо за близко сътрудничество с ЕЦБ

Бъл­гария подаде писмо за близко сът­руд­ничес­тво с ЕЦБ

Правител­с­т­вото вчера даде ман­дат на финан­совия минис­тър да подаде официално заяв­ление за осъщес­т­вяване на близко сът­руд­ничес­тво с Европейска…

Прочети още:

Loading...

Култура

“Сигнал“ с грандиозно шоу в Пловдив

“Сиг­нал“ с гран­диозно шоу в Плов­див

Концертът по повод 40-годишния юбилей на групата ще се състои на 2 август от 20:30 ч. на сцената на Летния театър

Събитието е част от нац…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Свят