Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб19012019

Брой 266, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71624 BGN1 GBP = 2.21599 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Първомайската лютеница иска защита като европейски традиционен продукт

Първомайската лютеница иска защита като европейски традиционен продукт

Първомайската лютеница иска защита като европейски традиционен продукт

Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи компанията. Производителят твърди, че неговият продукт се отличава от другите индустриални лютеници с традиционния метод на производство — пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета, които се сгъстяват чрез изваряване. За производството се използват още: рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, сол, захар, чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.

Лютеница Първомай“ се произвежда в Първомай по тази технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки. Продуктът вече е включен като отделен държавен стандарт (БДС) през 1990 г.

Булконс Първомай“ ООД е инвестирала 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си. Средствата са собствени и европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Цеховете са обновени и са закупени нови машини.

България

Икономика

Култура

 Добромир Банев празнува с “Любов до синьо“ своята 50-годишнина

 Добромир Банев празнува с “Любов до синьо“ своята 50-годишнина

Премиерата ще се състои на 13 февруари от 18:30 часа в централното фоайе на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“

Един от най…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят