Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон22042019

Брой 332, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN (=) 1 GBP = 2.26186 BGN (=) 1 CHF = 1.7182 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Тютюнджиите скептични за сделката с Китай

Тютюнджиите скептични за сделката с Китай

Тютюнджиите скептични за сделката с Китай

Сега нивите пустеят, а младите хора са напуснали селата, където се отглеждаше жълтото злато

Новината за готовността на Китай да изкупува български тютюни се коментира от производителите у нас сдържано. Скептицизмът е разбираем, тъй като от години хората са подложени на ценови рекет от фирмите-изкупвачи, някои от които с години не плащаха за взетата продукция. Китай държи една трета от световното производство, а преди години осигури поминък на доста африкански държави, които произвеждат златните листа за китайския пазар. Благоевградското село Церово е единственото в района, в което все още има тютюневи ниви. И все още основното превозно и товарно средство до тях е магарето, информира БНР.

Китай няма никакъв проблем да изкупи всичкия тютюн от България. Световният лидер произвежда 2,3 милиона тона. Икономическата логика обаче е по-различна от политическите договорености. Раздържавяването на отрасъла у нас, продажбата на тютюневите фабрики и липсата на реална либерализация промени коренно статистиката. И ако преди 30 години България е европейски лидер в тютюнопроизводството със 180 хиляди тона,сега от полето се прибират само 16 хиляди. Едва 60 са по-големите производители, всички останали садят от 1 до 5 декара. Новата пазарна ниша председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни и кмет на Сатовча д-р Арбен Мименов коментира с думите: “След като се разбра, че са водени такива преговори, хората започнаха да питат какво значи това, какво следва“.

Според експерти с управленски опит в тютюневия сектор у нас, страната ни е стратегическа точно заради ориенталските тютюни. Те са ароматизиращата съставка на тютюневите продукти, а това е особено важно след забраната за използване на изкуствени аромати. Освен това заради високата себестойност хората не могат да си позволят препарати. Така се оказа, че произвеждаме биотютюн, твърди Арбен Мименов.

Производители на тютюн от Кърджали пък поискаха по-високи цени на ориенталския тютюн, след като Китай започне да изкупува наша суровина. Очакванията са те да бъдат между 15 и 20 лв. на килограм, което е 2 пъти повече от предлаганите за миналогодишната реколта.

България и Китай подписаха споразумение за износ на 10 хил. тона сух тютюн годишно по време на посещението в София на китайския премиер Ли Къцян. Ако тази сделка бъде осъществена в пълния си обем, Пекин ще изкупува над 1/3 от произведената у нас суровина. Според стопаните в Източните Родопи обаче сделката е закъсняла.

Години наред в село Горна крепост тютюнът е бил основен поминък. Сега обаче нивите пустеят, а младите хора са напуснали селото. Хората са скептични от ефекта на сделката с Китай. Ако изкупната цена скочи двойно обаче, някои от хората са готови да се върнат на нивата. Тези, които са заминали за чужбина обаче, едва ли ще се върнат. Кметът на Кирково очаква сделката с Китай да съживи смесените райони.

България

Икономика

Посевите в южна Европа продължават да изпитват недостиг на влага

Посевите в южна Европа продължават да изпитват недостиг на влага

И според MARS България е сред сериозно засегнатите страни

Постоянният недостиг на влага в почвата натиска прогнозите за добивите от селскосто…

Прочети още:

Loading...

Култура

Седем заглавия в афиша на летния фестивал “Сцена на вековете“

Седем заглавия в афиша на летния фестивал “Сцена на вековете“

Седем заглавия са включени в афиша на летния фестивал “Сцена на вековете“ във Велико Търново, който ще започне на 13 юли с гостуването на Им…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят