Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25062019

Брой 119, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.71654 BGN ↓ 1 GBP = 2.18859 BGN ↑ 1 CHF = 1.76058 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Еврокомисар Хогън готов да помилва кравата Пенка ?

Еврокомисар Хогън готов да помилва кравата Пенка ?

Еврокомисар Хогън готов да помилва кравата Пенка ?

Хората от БАБХ “трепят“ животни, смятат от “Четири лапи“

Сагата с кравата Пенка, която отиде в чужбина и това стана повод за олелия до небето, не секва. Преди дни животното избяга от стопанина си и премина на сръбска територия. Според нормите на ЕС тя трябва да бъде евтаналите на съюза. Сега въпросът е дали добичето от село Копиловци да умре или да живее. Кръвна проба ще установи здавословния статус на Пенка и ако се окаже, че се е заразила с болест, ще бъде евтанизирана. Явор Гечев от фондация “Четири лапи“ и политологът Мария Пиргова коментираха темата в предаването “България сутрин“ по Bulgaria ON AIR. Те се надяват да бъде направен компромис и животното да не бъде умъртвено.

“Кравата Пенка е една метафора на много от проблемите, които касаят битието на хората в ЕС и България. Говорим за една война с бюрокрацията. Животното няма как да знае къде са границите на държавата “, категоричен е Явор Гечев. Според него практиката на служителите от БАБХ, които в по-голямата си част са завършили ветеринарна медицина, е да “трепят“ животните. “В законодателството за граничния контрол не е предвиден един елементарен случай, в който животно може да излезе извън границите на ЕС. Това не е единичен случай. Както животни на паша могат да преминат отвъд границата, постоянно ловджийски кучета се губят в пограничните райони“, отбеляза още Гечев.

“Нормално е в една общност да има правила и те да се спазват. В случая става дума за бюрокрация. Въпросът става политически. Скоро кравите у нас ще станат защитен вид, ако следваме политиката на земеделския министър“, каза Мария Пиргова в студиото на “България сутрин“. Скандалният случай за съдбата на животното стигна и до Европейския парламент, а британски медии стартираха подписка за спасяването му. В защита на кравата веча са се подписали близо 15 000 души.

Вчера стана ясно, че кравата Пенка не е бременна. В ефира на БНТ Велка Войнова от областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил заяви, че животното не е бременно, противно на твърденията на собственика й. Той пък каза, че се притеснява от компрометиране на пробите. Собственикът на кравата обаче грубо е нарушил ветеринарно-медицинските правила, допускайки камери на медии да снимат животното.

Комисарят по земеделие на ЕС, Фил Хоган, който е в страната, за да вземе участие в неформална среща на земеделските министри на съюза у нас, също се ангажира със спасяването на кравата.

.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мария Оряшкова донесе първо злато на България от Минск

Мария Оряшкова донесе първо злато на България от Минск

След два дни състезателката ни по самбо ще мери сили и в схватките по борба

Мария Оряшкова спечели първия медал за България на Европейските и...

Прочети още:

Loading...

Свят