Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед22092019

Брой 182, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76726 BGN ↓ 1 GBP = 2.20412 BGN ↓ 1 CHF = 1.78289 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) „Напоителни системи” наводниха хиляди декари земя в Силистренско

„Напоителни системи” наводниха хиляди декари земя в Силистренско

„Напоителни системи” наводниха хиляди декари земя в Силистренско

Фермери от област Силистра алармираха за подпочвено наводняване на десетки хиляди декари земеделски земи в общините Сливо поле и Тутракан. Голяма част от есенниците е унищожена, а сеитбата на пролетници стана невъзможна, казаха стопани пред БНТ. Повече от 100 фермери, които отглеждат зърнени култури върху над 50 хил. декара земи, обвиниха държавата в бездействие и организираха протести, като затвориха пътища.Хората настояват за трайно решаване на проблема с отводняването, защото бедствието се повтаря всяка година. Според тях, трябва да се преразгледа и планът за управление на Защитената местност Калимок-Бръшлян, тъй като високото равнище на водата идвало оттам и съсипвало реколтата.

Най-тежък обаче е проблемът с амортизираната отводнителна система, която е от 50-те години на миналия век. Управителят на “Напоителни системи-клон Долен Дунав“ Миглена Трифонова признава, че са нужни комплексни ремонти, някои от които ще са скъпи.

Фермерите изпратиха протестно заявление до всички отговорни институции, което получи отговор от Министерския съвет на 31 май с уверение, че ще бъде организирана среща между Министерство на земеделието, храните и горите, Министерството на околната среда и водите и „Напоителни системи” ЕАД за решаване на проблема.

България

Култура

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Винаги съм бил романтик. Моят романтизъм е начин да виждам нещата - очарователен, изненадващ и ироничен. Докато реалността в най-добрия случ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Феновете на Реал бесни, искат “главата“ на Зидан

Реал (Мадрид) изигра поредния си слаб мач от началото на сезона, след като буквално бе отнесен от ПСЖ с 3:0 в Шампионската лига, като до...

Прочети още:

Loading...

Свят