Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21082018

Брой 164, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71264 BGN1 GBP = 2.18582 BGN1 CHF = 1.72077 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Новият стар главсек на рибарската агенция бил уволнен от МВР за контрабанда

Новият стар главсек на рибарската агенция бил уволнен от МВР за контрабанда

Новият стар главсек на рибарската агенция бил уволнен от МВР за контрабанда

Сергей Костадинов се върна в ИАРА при съмнения за кадруване “отгоре“

Новоназначеният главен секретар на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Сергей Костадинов навремето е уволнен от МВР за неизпълнение на служебните си задължения и съдействие при контрабанда на цигари в особено големи размери. Това става ясно от заповед на бившия вътрешен министър Румен Петков в кабинета “Станишев“, с която уволнява Костадинов от поста зам.-началник на Гранично полицейско управление-Калотина през 2007 г. Копие от документа бе изпратенo в редакцията на Mediapool от читател по повод публикацията ни за предстоящото възстановяване на Костадинов в ИАРА, откъдето бе уволнен през март м.г. заради липса на необходимия за поста професионален стаж и образователен ценз. Костадинов обаче успява да се върне обратно в агенцията не без странното съдействие на нейния изпълнителен директор Галин Николов, който преди около година го освободи от поста, а няколко месеца по-късно оттегли жалбата си срещу решението на съда, с което той бе възстановен на работа. Шефът на ИАРА направи това в последния момент, в който агенцията можеше да защити уволнението на Костадинов пред Върховния административен съд (ВАС).

Служители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), пожелали анонимност, разказаха пред Mediapool, че това се случило след намеса на председателя на парламента Цвета Караянчева, която обаче категорично отрече. Галин Николов пък отказа да коментира казуса. Последвалите събития недвусмислено показаха, че шефът на ИАРА очевидно е преосмислил мотивите си за отстраняването на Костадинов. Заради оттеглената от Николов жалба ВАС отказа да разгледа делото за уволнението на втора инстанция и така решението на Бургаския административен съд за възстановяването му като главен секретар на ИАРА влезе в сила. Така в началото на 2018 г. Сергей Костадинов успешно встъпи в познатата си длъжност, въпреки съмненията, че това е станало с недопустими политически протекции. Допълнителен детайл в тази картина е фактът, че той е член на ГЕРБ.

Заповедта за уволнението му от МВР, където той работи преди да се премести в Министерството на земеделието и храните, разкрива допълнителни детайли около личната и професионална характеристика на Костадинов. От мотивите, с които Румен Петков го уволнява от МВР на 2 октомври 2007 г., става ясно, че като зам.-началник на ГПУ-Калотина той “не е изпълнявал служебните си задължения съгласно изискванията на длъжностната му характеристика, не е създал необходимата организация по предотвратяване, пресичане и разкриване на контрабанда през държавната граница, не е поставял конкретни задачи по организацията на службата в ГПУ и координацията на силите и средствата“. Освен това в заповедта се подчертава конкретно, че “с действия и бездействие е съдействал за извършване на контрабанда на цигари в особено големи количества, деяние несъвместимо с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР“.

Почти веднага след престоя си в силовото ведомство Сергей Костадинов успява да си уреди назначение в МЗХ, като историята мълчи по въпроса защо освен уволнението му в МВР, срещу него не е образувано и дело за контрабанда, доколкото това не само е нарушение на етичните норми, но е и престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Още по-странно изглежда на този фон светкавичното му трудоустройване в МЗХ. Заповедта на Петков влиза в сила на 7 януари 2008 г. Едва седем месеца по-късно, на 20 август 2008 г., Костадинов вече е назначен като експерт в дирекция “Поземлени отношения“ в земеделското министерство. Това обаче е използвано само като формален повод, за да бъде преназначен веднага на длъжност държавен инспектор в отдел “Оперативен контрол“ в Инспектората на МЗХ. Оттам Сергей Костадинов се отправя и към кариерата си в ИАРА, където се издига до главен секретар до уволнението си на 13 март 2017 г. от Галин Николов. Не е ясно какви са причините за безпроблемното му издигане в системата на земеделското министерство при положение, че нито професионалният му опит, нито образованието му имат общо с тази сфера. Сергей Костадинов завършва през 1994 г. Националния военен университет “Васил Левски“ с успех 3.99 със специалност “гранични войски“ и гражданска специалност “двигатели с вътрешно горене“.

България

Икономика

Защо се заблуждаваме?

Защо се заблуждаваме?

С какви икономически успехи се хвали правителството? Какви оптимистични анализи пускат икономисти и медии, които го крепят?

Няколко пъти не м…

Прочети още:

Loading...

Култура

Силистренски творци се представят във Варна

Силистренски творци се представят във Варна

Осемнадесет художници, родени в Силистра, с 61 свои творби показват изкуството си в артгалерия “Теди“ във Варна. Освен че са родени в крайду…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Джокович срази Федерер и грабна мечтаната титла

Джокович срази Федерер и грабна мечтаната титла

Сърбинът Новак Джокович срази с 6:4, 6:4 седемкратния шампион Роджър Федерер на финала на турнира от серията “Мастърс“ в Синсинати. …

Прочети още:

Loading...

Свят

Ердоган: Атаката срещу икономиката е не по-различна от атака срещу знамето

Ердоган: Атаката срещу икономиката е не по-различна от атака срещу знамето

Стрелба по американското посолство в Анкара, пострадали няма

Турският президент Реджеп Ердоган определи кризата с турската национална валута …

Прочети още:

Loading...