Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21082018

Брой 164, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71264 BGN1 GBP = 2.18582 BGN1 CHF = 1.72077 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Общинарите ще казват къде да има обори

Общинарите ще казват къде да има обори

Общинарите ще казват къде да има обори

Ветеринарните лекари на граничните пунктове ще имат право да налагат глоби с фиш

Общинските съвети да определят с наредби местоположението на стопански сгради за животни, обема на животновъдната дейност в урегулираните поземлени имоти и правомощията на кмета по прилагане на принудителни административни мерки. Това предвиждат одобрените на първо четене от парламента промени в Закона за фуражите, с част от които се изменя и Законът за ветеринарномедицинската дейност, предаде БТА.

Депутатите решиха официалните ветеринарни лекари на граничните инспекционни пунктове да могат да налагат глоби с фиш. Дава се възможност изследвания, за които не е наличен необходимият лабораторен капацитет, да се извършват в официална лаборатория за контрол на ветеринарномедицински препарати на територията на Европейския съюз.

Парламентът разпореди при пускането на пазара на продукти производителите ясно да обозначават върху етикета или в придружаващия партидата документ дали са за фураж или за други цели. Предназначението за употреба, различна от фураж, не може да бъде променяно впоследствие от друг оператор на следващ етап от веригата. Въвеждат се забрани за храненето на преживни животни с преработени животински протеини и със странични животински продукти.

За обектите, в които се извършва детоксикация на фуражи по отношение на нежелани вещества, ще се изисква одобрение от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Към заявлението ще се прилага декларация за използвания метод за детоксикация и научна оценка на метода от Европейския орган за безопасност на храните.

Заявления за получаване на разрешение за пускане на пазара на генетично модифициран фураж или на генетично модифицирани организми като фураж ще може да се подава освен в Министерството на земеделието и до национален компетентен орган на друга държава-член на ЕС, записа парламентът. Въвежда се поне на три години задължително обучение по въпросите на хигиената и безопасността на фуражите за наетия от операторите във фуражния сектор персонал.

Гласуваните изменения налагат и поправки в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като отпада специалният лицензионен режим за внос на семена от коноп и на необработен коноп.

България

Икономика

Защо се заблуждаваме?

Защо се заблуждаваме?

С какви икономически успехи се хвали правителството? Какви оптимистични анализи пускат икономисти и медии, които го крепят?

Няколко пъти не м…

Прочети още:

Loading...

Култура

Силистренски творци се представят във Варна

Силистренски творци се представят във Варна

Осемнадесет художници, родени в Силистра, с 61 свои творби показват изкуството си в артгалерия “Теди“ във Варна. Освен че са родени в крайду…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Джокович срази Федерер и грабна мечтаната титла

Джокович срази Федерер и грабна мечтаната титла

Сърбинът Новак Джокович срази с 6:4, 6:4 седемкратния шампион Роджър Федерер на финала на турнира от серията “Мастърс“ в Синсинати. …

Прочети още:

Loading...

Свят

Ердоган: Атаката срещу икономиката е не по-различна от атака срещу знамето

Ердоган: Атаката срещу икономиката е не по-различна от атака срещу знамето

Стрелба по американското посолство в Анкара, пострадали няма

Турският президент Реджеп Ердоган определи кризата с турската национална валута …

Прочети още:

Loading...