Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб17022018

Брой 33, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.56554 BGN1 GBP = 2.20599 BGN1 CHF = 1.69409 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Безумни съдебни дела блокирахта промоционалните програми

Безумни съдебни дела блокирахта промоционалните програми

Безумни съдебни дела блокирахта промоционалните програми

Повече от половин година четири браншови организации от преработвателния сектор не могат да рекламират българските продукти зад граница

Повече от половин година четири браншови организации от преработвателния сектор са с блокирани сметки и невъзможност да изпълняват програмите си за реклама на българските продукти зад граница. Плащанията по тези промоционални програми бяха спрени от фонд „Земеделие“ в средата на декември 2016 година, когато Европейската служба за борба с измамите от европейските фондове (ОЛАФ) е установила нередности в документите на организацията Agropromotion Sprl., избрана от четирите браншови организации да прилага техните промоционални програми.„Още през декември Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци оспорва решението на фонда, тъй като не може заради едно разследване на ОЛАФ да бъдат спрени парите на всички организации, без да има доказана вина от тяхна страна“, съобщи пред Синор.БГ Антоанета Божинова, изпълнителен директор на съюза.

Ще припомним, че става въпрос за разследване по четирите одобрени от ЕС програми „Отиди, хапни, вземи биологично“, „Качествено европейско сирене“ „Европейско овче месо и сирене“, „Опитайте качеството, вкусете разликата“ и „Освободете европейския вкус“, изпълнявани съответно от Българска асоциация Биопродукти, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРСПБМ) и Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци.

На 24 юли тази година Административният съд в София се произнесе на първа инстанция в наша полза с решение за отмяна на заповедта за спиране на парите, затова настояваме фондът да възстанови плащанията, защото загубите са големи“, посочи Божинова.

Тя припомни, че всяка програма се изпълнява с кредити, взети от браншовите организации, по които имат погасителни планове, но по вина на администрацията те не могат да бъдат обслужвани. В същото време всяка програма е обвързана със срокове на изпълнение и затова бизнесът е силно обезпокоен от ситуацията, при която може да понесе и санкции за неизпълнение. На питане до фонд „Земеделие“ дали и кога тези плащания ще бъдат възстановени, чиновниците отговорят в типично чиновнически стил.„При електронна справка в деловодната система на Административен съд София-град (АССГ) се установява, че е налице произнасяне на първата инстанция с определение 5189 от 24.07.2017г. по адм. д. 935/2017г. на АССГ, трето отделение, 7-ми състав — за отмяна на заповедта. Този съдебен акт още не е в сила, тъй като подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните. Определението още не е връчено на ДФЗ, поради което този срок още не е започнал да тече. Горното има за цeл да изясни, че към настоящия момент не е налице влязъл сила съдебен акт за отмяна на заповедта за спиране на Сдружение Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в Република България по промоционална програма „Освободете европейския вкус“, в това число и спечелено от сдружението дело във ВАС срещу ДФЗ.“

Сиреч, чиновниците, чиито заплати се плащат от консервните предприятия, членове на съюза, решават с държавни средства да продължат да водят съдебни дела, така че бизнесът да не може да изпълнява европейската си програма и да не популяризира стоките си зад граница. Сигурното е едно – че в България администрацията вечно се презастрахова за сметка на бизнеса, прикривайки собствената си некомпетентност.

Защото, ако беше във всяка друга държава от ЕС, досега администрацията да е установила чрез ОЛАФ коя от 4-те организации действително е допуснала фиктивни доставки и трябва да си понесе отговорността. А останалите да продължат да изпълняват програмите си, защото само чрез тях родният бизнес би извоювал така лелеяните нови пазари зад граница. Но кой от администрацията го е грижа – важното е за сметка на данъкоплатците да се водят едни безумни съдебни дела, а бизнесът да се мачка.

Екатерина СТОИЛОВА

България

Икономика

Властта се хвали, а чуждите инвестиции изчезнаха у нас

Властта се хвали, а чуждите инвестиции изчезнаха у нас

Според проф. Димитър Иванов ръстът на БВП в България „не почива на вдигане на индустриалното производство”.

Въпреки оптимизма на управляващит…

Прочети още:

Loading...

Култура

Магична поява на “Янините девет братя“ от Любомир Пипков

Магична поява на “Янините девет братя“ от Любомир Пипков

Константин Илиев я нарича „най-българската от всички български опери”

Съвсем скоро ще видим новата постановка на Софийската опера и балет на …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Реал (Мадрид) показа на ПСЖ, че кралят е жив

Реал (Мадрид) показа на ПСЖ, че кралят е жив

Европейският клубен шампион Реал (Мадрид) направи крачка към следващия етап на Шампионската лига, след като обърна Пари Сен Жермен от 0:…

Прочети още:

Loading...

Свят