Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон16102017

Брой 199, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65608 BGN1 GBP = 2.19806 BGN1 CHF = 1.69586 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери: Ветото върху покупката на ниви от чужденци да остане

Фермери: Ветото върху покупката на ниви от чужденци да остане

Фермери: Ветото върху покупката на ниви от чужденци да остане

Собствеността върху земята е въпрос на национална сигурност, казват от Националната асоциация на зърнопроизводители

Националната асоциация на зърнопроизводители ще настоява България да запази забраната за покупка на земеделски земи от чужди граждани, тъй като собствеността върху земята е въпрос на национална сигурност, а подобно вето има в други държави от Европейския съюз като Литва, Латвия, Унгария и Словакия. Това заяви в дискусия по bTV председателят на асоциацията Светослав Русалов по повод предложения от министерството на земеделието проект за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. С тези промени се предлага премахване на определени текстове, които противоречат на Европейското законодателство, тъй като през миналата година Европейската комисия предупреди България, че ако не вдигне забраната, ще бъде стартирано наказателна процедура срещу страната. Последиците са еднократна санкция от 839 000 евро, която България трябва да плати, плюс 660 евро глоба за всеки ден, в който ограничителното законодателство спрямо правото на чуждите граждани да купуват българска земя продължава да се прилага.

Основният мотив за това вето е опасността от изкупуването на българска земя от турски и други бизнесмени, които и без това се хвалят, че притежават половин България, посочи депутатът от Атака Десислав Чуколов. Според него българските чиновници в Брюксел биха могли да намерят пробив в еврозаконодателството, така че българските интереси да бъдат защитени. Плащането на тези глоби нямало да ощети бюджета, затова от гледна точка на сигурността на страната ветото трябвало да се запази, посочи Чуколов. Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме обаче оспорва това твърдение, като обясни, че турските бизнесмени са се насочили не в България, а в Румъния, където масово инвестират.

Сегашното законодателство дава широки права за покупка на земя от чужденци стига те да са регистрирали фирма в България, припомни Русалов. „Подобни фирми купиха значителни части от земята и именно те надуха размера на рентите, което е в ущърб на българския арендатор“, посочи още зърнопроизводителят. Именно затова от асоциацията ще настояват за създаване на работна група, която да обсъди обстойно промените, предлагани от агроведомството за отмяна на забраната.

България

Икономика

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Производителността в българските ферми е три пъти по-ниска от тази в ЕС

Българският земеделски работник е сред най-бедните в Европа. Единстве…

Прочети още:

Loading...

Култура

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Айра Левин дирижира над хиляда представления на 75 оперни заглавия

На 30 ноември от 19.00 италианецът Джанпиеро Собрино ще изнесе концерт със…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова спечели първи трофей след завръщането си от наказание за употреба на допинг. Рускинята триумфира на турнира в Тяндзин, след к…

Прочети още:

Loading...

Свят