Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон11122017

Брой 239, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66567 BGN1 GBP = 2.2346 BGN1 CHF = 1.67108 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Българският пазар на земя е прекалено либерализиран. Това заяви в интервю за БНР доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Повод за коментара е отказът на управляващите от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България. Няма как да забраним на европейците да купуват ниви в България, коментира доц. Боюклиев. Той изтъкна, че правилата за свободно движение хора и капитали, включително правото да купуваш земя, са от 1962 година и е било ясно, че ЕС ще се намеси заради законодателните ограничения в България. „Проблемът е друг – че нашият пазар на земеделска земя е подобен на пазара за тикви или дини – толкова либерализиран, че няма накъде повече“, смята той. Подобни ограничения по думите му е имало и в Полша, и в Чехия, тъй като те са чувствителни страни по отношение на земята, поради исторически обстоятелства. „Въпросът е защо трябваше да има такива ограничения. Просто трябваше да модернизираме законодателството. Същите тези хора, които вдигаха безсмислен шум, сега мълчат. Това е икономика, това е национална сигурност“, препоръча доц. Огнян Боюклиев.

Той даде пример с правилата Австрия, където, за да купи гражданин на ЕС земя, трябва да е земеделски производител и да живее в страната, също и да представи бизнес план, който да бъде одобрен от комисия. Във Франция трябва да си регистриран като земеделски производител, за да купиш земя, а регистрацията става през местната земеделска камара. Трябва също и да имаш земеделско образование.Практически е невъзможно да се купи земя за търговска спекула, стана ясно от думите му.Приемането на подобни правила не се случи 10 години след влизането на България в ЕС, отчете той. Със сигурност депутатите са преследвали други цели, каза Боюклиев в отговор на въпрос.

Трябва да осигурим на земеделците една свободна покупка на земеделска земя. Друг е въпросът под каква форма и какви ограничения трябва да бъдат въведени, за да не влизат спекуланти или хора, които по някакъв начин биха навредили на България“, каза пред БНР Стайко Стайков, предсадетел на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Всяка държава е различна, ние трябва да въведем мерки, приложими за конкретните условия в България – да не отблъснем инвеститорите, но и да защитим земята в България, препоръча той.

България

Атанас Зафиров: 2018-а е ще бъде последната година за управлението на ГЕРБ

Атанас Зафиров: 2018-а е ще бъде последната година за управлението на ГЕРБ

Следващата година ще бъде последна за управлението на ГЕРБ. Управляващата коалиция е раздирана от противоречия, оцеляването ѝ до момента е ц…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Археолози откриха две древни гробници в Луксор

Археолози откриха две древни гробници в Луксор

Египетски археолози откриха гробниците на две знатни личности от 18-ата древноегипетска династия в Луксор. Египетският министър по въпросите…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Венци Стефанов: Подарихме точка на Левски

Венци Стефанов: Подарихме точка на Левски

Фенове на „сините” са пропити от наркотици, заяви президентът на Славия

Босът на Славия Венцеслав Стефанов заяви след равенството 1:1 на …

Прочети още:

Loading...

Свят