Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт17102017

Брой 200, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65608 BGN1 GBP = 2.19806 BGN1 CHF = 1.69586 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Българският пазар на земя е прекалено либерализиран. Това заяви в интервю за БНР доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Повод за коментара е отказът на управляващите от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България. Няма как да забраним на европейците да купуват ниви в България, коментира доц. Боюклиев. Той изтъкна, че правилата за свободно движение хора и капитали, включително правото да купуваш земя, са от 1962 година и е било ясно, че ЕС ще се намеси заради законодателните ограничения в България. „Проблемът е друг – че нашият пазар на земеделска земя е подобен на пазара за тикви или дини – толкова либерализиран, че няма накъде повече“, смята той. Подобни ограничения по думите му е имало и в Полша, и в Чехия, тъй като те са чувствителни страни по отношение на земята, поради исторически обстоятелства. „Въпросът е защо трябваше да има такива ограничения. Просто трябваше да модернизираме законодателството. Същите тези хора, които вдигаха безсмислен шум, сега мълчат. Това е икономика, това е национална сигурност“, препоръча доц. Огнян Боюклиев.

Той даде пример с правилата Австрия, където, за да купи гражданин на ЕС земя, трябва да е земеделски производител и да живее в страната, също и да представи бизнес план, който да бъде одобрен от комисия. Във Франция трябва да си регистриран като земеделски производител, за да купиш земя, а регистрацията става през местната земеделска камара. Трябва също и да имаш земеделско образование.Практически е невъзможно да се купи земя за търговска спекула, стана ясно от думите му.Приемането на подобни правила не се случи 10 години след влизането на България в ЕС, отчете той. Със сигурност депутатите са преследвали други цели, каза Боюклиев в отговор на въпрос.

Трябва да осигурим на земеделците една свободна покупка на земеделска земя. Друг е въпросът под каква форма и какви ограничения трябва да бъдат въведени, за да не влизат спекуланти или хора, които по някакъв начин биха навредили на България“, каза пред БНР Стайко Стайков, предсадетел на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Всяка държава е различна, ние трябва да въведем мерки, приложими за конкретните условия в България – да не отблъснем инвеститорите, но и да защитим земята в България, препоръча той.

България

Икономика

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Производителността в българските ферми е три пъти по-ниска от тази в ЕС

Българският земеделски работник е сред най-бедните в Европа. Единстве…

Прочети още:

Loading...

Култура

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Айра Левин дирижира над хиляда представления на 75 оперни заглавия

На 30 ноември от 19.00 италианецът Джанпиеро Собрино ще изнесе концерт със…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова спечели първи трофей след завръщането си от наказание за употреба на допинг. Рускинята триумфира на турнира в Тяндзин, след к…

Прочети още:

Loading...

Свят