Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Съб19082017

Брой 158, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67208 BGN1 GBP = 2.15175 BGN1 CHF = 1.72914 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Доц. Огнян Боюклиев: Българският пазар на земя е прекалено либерализиран

Българският пазар на земя е прекалено либерализиран. Това заяви в интервю за БНР доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Повод за коментара е отказът на управляващите от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България. Няма как да забраним на европейците да купуват ниви в България, коментира доц. Боюклиев. Той изтъкна, че правилата за свободно движение хора и капитали, включително правото да купуваш земя, са от 1962 година и е било ясно, че ЕС ще се намеси заради законодателните ограничения в България. „Проблемът е друг – че нашият пазар на земеделска земя е подобен на пазара за тикви или дини – толкова либерализиран, че няма накъде повече“, смята той. Подобни ограничения по думите му е имало и в Полша, и в Чехия, тъй като те са чувствителни страни по отношение на земята, поради исторически обстоятелства. „Въпросът е защо трябваше да има такива ограничения. Просто трябваше да модернизираме законодателството. Същите тези хора, които вдигаха безсмислен шум, сега мълчат. Това е икономика, това е национална сигурност“, препоръча доц. Огнян Боюклиев.

Той даде пример с правилата Австрия, където, за да купи гражданин на ЕС земя, трябва да е земеделски производител и да живее в страната, също и да представи бизнес план, който да бъде одобрен от комисия. Във Франция трябва да си регистриран като земеделски производител, за да купиш земя, а регистрацията става през местната земеделска камара. Трябва също и да имаш земеделско образование.Практически е невъзможно да се купи земя за търговска спекула, стана ясно от думите му.Приемането на подобни правила не се случи 10 години след влизането на България в ЕС, отчете той. Със сигурност депутатите са преследвали други цели, каза Боюклиев в отговор на въпрос.

Трябва да осигурим на земеделците една свободна покупка на земеделска земя. Друг е въпросът под каква форма и какви ограничения трябва да бъдат въведени, за да не влизат спекуланти или хора, които по някакъв начин биха навредили на България“, каза пред БНР Стайко Стайков, предсадетел на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Всяка държава е различна, ние трябва да въведем мерки, приложими за конкретните условия в България – да не отблъснем инвеститорите, но и да защитим земята в България, препоръча той.

България

Икономика

Култура

Животът като цирк, в картините на Жозе де ла Бара

Животът като цирк, в картините на Жозе де ла Бара

Любим персонаж на перуанския художник са клоуните

Циркът винаги е бил изкуство, което буди възхищение. Той е любимо зрелище не само за децата…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Селтик попиля с 5:0 Астана на Стоилов

Селтик попиля с 5:0 Астана на Стоилов

Допуснахме твърде много грешки, класата на шотландския тим е по-голяма, призна треньорът на казахстанския първенец

Шотландският шампион Селти…

Прочети още:

Loading...

Свят