Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22062018

Брой 122, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69512 BGN1 GBP = 2.23856 BGN1 CHF = 1.70131 BGN
Back Вие сте тук:Начало Юбилей (2) Поетът, журналистът и публицистът Петър Андасаров на 80 години

Поетът, журналистът и публицистът Петър Андасаров на 80 години

Петър Андасаров е роден на 16 юли 1937 г. в раз­лож­кото село Елеш­ница. Основно образование получава в род­ното си село, средно в Раз­лож­ката гим­назия, полувисше в Учител­с­кия инс­титут в гр. Станке Димит­ров по специал­ността бъл­гар­ски език и литература и висше в Софийс­кия университет”Св.Климент Охрид­ски”, където изучава бъл­гар­ска филология. Работил е като журналист-кореспондент на Радио София и „Работ­ническо дело” в гр.Станке Димит­ров, редак­тор във в. „Кооперативно село” и зав.отдел „Корес­пон­денти” на в. „Земя”, кон­сул­тант по поезията на в. „Народна младеж”. Сега е дирек­тор на в. „Зас­т­раховател прес”. Бил е редак­тор в издател­с­тво „Пар­тиз­дат”, редак­тор в отдел „Поезия” и зав. отдел „Художес­т­вена литература” на издател­с­тво „Народна младеж”. Има издадени 28 книги — стихове, пуб­лицис­тика, творби за деца и юноши и художес­т­вена докумен­талис­тика. Има преведени стихот­ворения на около 20 езика, а в Мос­ква, Скопие и в Дамаск излизат от печат негови поетични книги. Петър Андасаров е печелил кон­курси на името на Никола Вап­царов, П.К.Яворов и Христо Смир­нен­ски, получава и наг­радата на СБП за пуб­лицис­тика за 1983 година. Носител е на национал­ната литературна наг­рада „Георги Джагаров”, на ордена „Грибоедов”. През 2015 г. става лауреат на Медитеран­ска академия — гр.Струга, Македония, която му присъжда званието академик.

Вес­т­ник „Земя” чес­тити праз­никът на Петър Андасаров, като пуб­ликува неговото изк­лючително бъл­гар­ско есе „Гласът на кръвта” от цикъла с пуб­лицис­тични творби „Писма от Елеш­ница” от нас­коро изляз­лата книга „Бягащи хоризонти” на издател­с­тво „ Захарий Стоянов”.

България

Икономика

Култура

Пос­рещ­нахме Бога – Слънце с орфически ритуал

С танц на жриците, след­ван от ритуално факелно шес­т­вие до светилището на богинята Кибела на Зайчи връх, премина пос­рещането на Бога — Слънце…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Испания надви Иран с мъка и късмет

Испания надви Иран с мъка и къс­мет

„Ла Фурия” записа победа номер 400 в историята си

Отборът на Испания записа много трудна победа с 1:0 над Иран в среща от група В на свет…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Дочакахме и чума да мори овцете

Дочакахме и чума да мори овцете

Близо 320 хиляди птици пък ще бъдат унищожени заради грипа, установен във ферма край Добрич

За първи път у нас е отк­рита чума по овцете.Болес…

Прочети още:

Loading...